Οι κερδισμένοι των αναδρομικών

Οι κερδισμένοι των αναδρομικών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 44 ευρώ (μέσος όρος των χαμηλότερων ποσών) έως και 6.700 ευρώ (μέσος όρος των υψηλότερων ποσών) έλαβαν ή θα λάβουν 1.145.551 συνταξιούχοι ή και δικαιούχοι αναδρομικών ποσών για τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων συντάξεων κατά την περίοδο του 2012, με το υπουργείο Εργασίας να επισημαίνει ότι οι πληρωμές συνεχίζονται ομαλά, με διαφάνεια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Χθες «φάνηκαν» και στα γκισέ των τραπεζών τα ποσά των συντάξεων και τα αναδρομικά σε συνταξιούχους των πρώην ταμείων ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8), ενώ από χθες το απόγευμα στα ΑΤΜ και από σήμερα το πρωί στα γκισέ πιστώνονται οι συντάξεις Νοεμβρίου και τα αναδρομικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες των πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Σήμερα το απόγευμα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, πιστώνονται τα αναδρομικά και οι συντάξεις Νοεμβρίου σε συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΔΕΗ. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα και στα γκισέ των τραπεζών την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Οπως έγινε γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, οι πληρωμές θα συνεχιστούν έως το τέλος του έτους για κάποιες ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, που είτε έλαβαν μικρότερο ποσό αναδρομικών είτε δεν έλαβαν καθόλου, ενώ εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι συνταξιούχων – δικαιούχων που απεβίωσαν. Συνολικά, όπως ξεκαθάρισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τα αναδρομικά των παράνομων περικοπών στις κύριες συντάξεις «αφορούν 1.145.551 συνταξιούχους και δικαιούχους, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 1.325.324.058,08 ευρώ».

Μάλιστα, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των μηνιαίων στοιχείων του συστήματος «Ηλιος», που δείχνουν ότι με τις πληρωμές του Οκτωβρίου 2.481.970 συνταξιούχοι μοιράστηκαν 2,25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε μέση κύρια σύνταξη 727 ευρώ και μέση επικουρική 194,37 ευρώ, το υπουργείο δημοσιοποίησε πίνακες με τις πληρωμές αναδρομικών ανά ταμείο, που δείχνει ότι οι… συνήθεις ύποπτοι, ήτοι οι συνταξιούχοι των πρώην ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, του Δημοσίου, αλλά και των ταμείων γιατρών και μηχανικών, που κατά κύριο λόγο λάμβαναν υψηλότερες συντάξεις πριν από τις μνημονιακές περικοπές, έλαβαν και τα υψηλότερα κατά μέσον όρο αναδρομικά ποσά. Είχαν βέβαια υποστεί και τις υψηλότερες περικοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 30.067 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου της ΔΕΗ μοιράστηκαν 83,8 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν κατά μέσον όρο σε αναδρομικά της τάξεως των 2.623,89 ευρώ.

Αντίστοιχα, 1.438 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου σύνταξης προσωπικού ΗΣΑΠ έλαβαν κατά μέσον όρο 2.450 ευρώ ως αναδρομικά. Ποσά μεταξύ 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ έλαβαν ή θα λάβουν συνταξιούχοι του Δημοσίου, των πρώην ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, των πρώην «υγειών ταμείων» στα οποία ασφαλίζονταν γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι, των ταμείων των δημοσιογράφων (οι 13 συνταξιούχοι του ταμείου των ιδιοκτητών ημερήσιων εφημερίδων έλαβαν κατά μέσον όρο αναδρομικά της τάξεως των 6.725 ευρώ) και του ΝΑΤ. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα αναδρομικά έλαβαν συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ, του ΤΕΒΕ και του Ταμείου Εμπόρων, ενώ ο κεντρικός πυρήνας των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΙΚΑ έλαβε κατά μέσον όρο αναδρομικά της τάξεως των 883 ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή