Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

Γιατί οι οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν χθες οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει «βουτιά» της τάξεως του 8,32% και να κλείνει σε νέο ιστορικό χαμηλό, με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν πλέον το 70%. Αφορμή για το «σφυροκόπημα» αυτό στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν τα δημοσιεύματα περί πρότασης από βασικούς μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, κάτι που η διοίκηση δεν διέψευσε, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού.

Η μετοχή της Πειραιώς βρέθηκε ενδοσυνεδριακά σε limit down (πτώση 30%), συμπαρασύροντας σε σημαντικές απώλειες και τις υπόλοιπες τράπεζες, όπως και το σύνολο του Χ.Α.

Οι όποιες πιθανές εξελίξεις στην Πειραιώς δεν αποτελούν, ωστόσο, τον μοναδικό «πονοκέφαλο» του κλάδου αυτή τη στιγμή. Το κλίμα και στις διεθνείς αγορές είναι πλέον αρνητικό λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της επιβολής από όλο και περισσότερες κυβερνήσεις νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων που θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας σε εκτιμήσεις για ύφεση με «διπλό πάτο» στην Ευρωζώνη. Μια νέα συρρίκνωση της οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο, και η πιο αργή και υποτονική ανάκαμψη στη συνέχεια, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος κινδύνου και σε νέες πιέσεις την ήδη εύθραυστη κερδοφορία του.

Ηδη οι ανησυχίες για τα μορατόριουμ που έχουν δοθεί και πόσα από αυτά θα καταλήξουν σε νέα κόκκινα δάνεια έχουν οδηγήσει τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το ζήτημα, άλλωστε, επικεντρώθηκαν και οι S&P και DBRS κατά την «ετυμηγορία» που δημοσίευσαν την Παρασκευή για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγησή της, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

H S&P τόνισε πως η έλευση της πανδημίας και η ύφεση της οικονομίας θα περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης του μεγάλου όγκου NPEs, δεδομένης της επίδρασής τους στους εταιρικούς ισολογισμούς. Παρά τα μέτρα στήριξης και την ενεργοποίηση του «Ηρακλή», η πανδημία θα αντιστρέψει τη θετική τάση που έχει δημιουργηθεί στον τραπεζικό κλάδο και στην πορεία των NPEs, οδηγώντας σε αύξηση των κόκκινων δανείων, όπως τόνισε. Yπό αυτές τις συνθήκες, προειδοποίησε ο οίκος, ο «Ηρακλής» δεν θα επιταχύνει τον ρυθμό διάθεσης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Ετσι, σύμφωνα με τη S&P, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και, αν ενεργοποιηθεί το 2021, θα βοηθήσει σημαντικά στην εκκαθάριση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.

Η DBRS από την πλευρά της σημείωσε πως εάν το μεγαλύτερο μέρος των τιτλοποιήσεων NPLs που εκτελούνται επί του παρόντος ολοκληρωθούν εντός του 2020, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 20 δισ. ευρώ εντός του 2020. Ωστόσο, η αβεβαιότητα λόγω πανδημίας θα επηρεάσει αρνητικά την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτών των συναλλαγών, ενώ η αποπληρωμή των δανείων που έχουν τεθεί σε αναστολή και τα οποία αγγίζουν τα 18,9 δισ. ευρώ δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Πάντως, ο οίκος τόνισε πως η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται προσωρινά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral για τις πράξεις χρηματοδότησης έχει ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και την ικανότητά τους να στηρίξουν τον νέο δανεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή