Δάνεια: Διψασμένες οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης- «σφιχτές» οι τράπεζες

Δάνεια: Διψασμένες οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης- «σφιχτές» οι τράπεζες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη έθεσαν πιο αυστηρούς όρους για την πρόβαση των επιχειρήσεων σε δάνεια το τρίτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ οι τράπεζες φοβούνται πως τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων αυξάνουν επικίνδυνα τον πιστωτικό κίνδυνο. Η στάση τους όμως είναι ένας παράγοντας που έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει τόσο γρήγορα και δυναμικά όσο αρχικά ήλπιζαν αγορές και κυβερνήσεις.

«Για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 οι τράπεζες αναμένουν ότι οι πιστωτικές συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρές για τις επιχειρήσεις, γεγονός που αντανακλά τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη, ειδικά σε ευάλωτους κλάδους, όπως και την αβεβαιότητα για την παράταση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης» αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. 

Μέχρι στιγμής πάντως οι αυστηρότεροι δανεισμού δεν αποτυπώνονται στην ζήτηση, γεγονός που αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να τους δεχθούν. Οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις (εκτός τραπεζών) αυξήθηκαν κατά 7,1% τον Σεπτέμβριο, με τον ρυθμό να παραμένει αμετάβλητος από τον Ιούνιο και όχι πολύ μακριά από τα υψηλά 10 ετών του 7,3% που είχε καταγραφεί τον Μάιο. Ωστόσο εκτιμάται ότι στο τελευταίο τρίμηνο θα έχουμε επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης. Η ζήτηση υπολογίζεται ότι θα προέρχεται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λιγότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και πρόσβαση σε δανεισμό από τις αγορές με ευνοϊκά σχετικά επιτόκια. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή