Ο άνθρωπος που μισούσε τις προβλέψεις

Ο άνθρωπος που μισούσε τις προβλέψεις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα, πριν από 91 χρόνια, ο Πίτερ Ντρούκερ, μία εμβληματική μορφή στην ιστορία του management, δημοσίευε την πρώτη του οικονομετρική μελέτη σε έγκριτο οικονομικό περιοδικό. Σε αυτήν παρουσίαζε ένα μοντέλο το οποίο έδειχνε στηριζόμενο σε «άψογες υποθέσεις» ότι «το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν μπορούσε παρά να συνεχίσει να ανεβαίνει». Μία ημέρα αργότερα ο Dow Jones έκανε βουτιά 12,82% και 10 δισ. δολάρια χάνονταν μέσα σε λίγες ώρες. Η επομένη θα ήταν ακόμη χειρότερη.  

Το Μεγάλο Κραχ, όπως έμεινε στην Ιστορία, ήταν η στιγμή που «σταμάτησα- ή τουλάχιστον προσπάθησα να σταματήσω τις προβλέψεις», έχει ομολογήσει ο Ντρούκερ, ο οποίος και δεν σταμάτησε να αμφισβητεί όσους υπόσχονταν στους επενδυτές εκτιμήσεις σχετικής ακριβείας για την κατεύθυνση των αγορών. «Ο μόνος λόγος που όλοι αυτοί λέγονται ‘γκουρού’ των αγορών είναι γιατί οι δημοσιογράφοι δεν ξέρουν να γράψουν ή να προφέρουν τη λέξη τσαρλατάνος» είχε πει  με γερές δόσεις ειρωνείας και περιφρόνησης.

Ο Ντρούκερ πίστευε ότι το μέλλον δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, αλλά μπορούμε τρόπον τινά να το επινοήσουμε, δηλαδή να το σχεδιάσουμε: να χαράξουμε τη στρατηγική μας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορατούς κινδύνους και να αδράξουμε ευκαιρίες.

Σήμερα, που ο πλανήτης παλεύει με μία πρωτόγνωρη υγειονομική και οικονομική κρίση και ψάχνει θεραπείες για τις πληγές που έχουν ανοίξει δεν θα πρέπει να ξεχνάει και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Ο κόσμος μετά την πανδημία θα είναι σίγουρα διαφορετικός. Θα είναι όμως ένας κόσμος πιο φοβικός ή ένας κόσμος, που έχει αφυπνιστεί και θέλει να αξιοποιήσει τα θετικά των ανατροπών; Δεν χρειάζεται να προβλέψουμε τι θα γίνει. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε το δεύτερο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή