Νέα σύμβαση εργασίας στον κλάδο ζαχαρωδών

Νέα σύμβαση εργασίας στον κλάδο ζαχαρωδών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το τέλος του 2021 ισχύει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε ο ΣΕΒ με την Ενωση Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος (ΕΒΒΖΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ). Η νέα σύμβαση που περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, κύριο μέλημα όλων, πέραν του πρωταρχικού στόχου της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού, είναι η διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας και η προστασία των θέσεων εργασίας. Η νέα σύμβαση οδηγεί σε αυξήσεις στα κατώτατα ημερομίσθια των τεχνιτών, τα οποία διαμορφώνονται από 27,57 σε 30,5 ευρώ, ήτοι αύξηση της τάξης του 10,6%, των βοηθών από 27,14 σε 30 (+10,5%) και των εργατών – εργατριών σε 29,5 από 26,44 ευρώ (+11,5%). Οι αρχιτεχνίτες θα λαμβάνουν τις οριζόμενες αποδοχές τεχνίτου προσαυξημένες κατά ποσοστό 20%.

Υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα για μόνιμη διαιτησία

Μόνιμη διαιτησία συστήνεται στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ύστερα από την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Πρόκειται για ένα μέσο εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, που, σύμφωνα με τους νομικούς κύκλους, παρουσιάζει σημαντικά οφέλη, όπως η συντομότερη χρονικά ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σχέση με την παραδοσιακή εκδίκαση μιας υπόθεσης στα δικαστήρια. Επίσης, τα μέρη επιλέγουν τον διαιτητή που θα ασχοληθεί με την υπόθεσή τους. Οπως προβλέπει το Π.Δ., τα έξοδα διαιτησίας δεν μπορούν ποτέ να υπερβαίνουν είτε το 1% του αντικειμένου της διαφοράς είτε το ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά.

Στην Ιntrakat αντιπλημμυρικό έργο με έκπτωση 47,18%

Προσωρινή ανάδοχος για το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο του Ρέματος Εσχατιάς αναδείχθηκε πρόσφατα η Intrakat. Η εισηγμένη μειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, προσφέροντας την υψηλότερη έκπτωση με ποσοστό 47,18%. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 86,2 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, προβλέπονται εργασίες σε περιοχές των Δήμων Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Φυλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για το συγκεκριμένο έργο τρέχει επί έναν και πλέον χρόνο.

Ελλείμματα χωρίς… όρια

Παράταση της ρήτρας γενικής διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας που αποφασίστηκε τον Μάρτιο, και η οποία δίνει δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού, βλέπει η Citigroup. Οπως σημειώνει, είναι πιθανό να υπάρξει πολύ λίγη… όρεξη από τις περισσότερες κυβερνήσεις να επιστρέψουν από το 2022 στους κανόνες που ίσχυαν πριν από την κρίση της πανδημίας, με την επιστροφή στο όριο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ να είναι πολύ δύσκολη για πολλές χώρες. Συνεπώς η ρήτρα διαφυγής θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ξανά το επόμενο έτος με ισχύ και το 2022.

Προς χρεοκοπία 200 αεροδρόμια

Σχεδόν 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας τους επόμενους μήνες, εάν η επιβατική κίνηση δεν αρχίσει να ανακάμπτει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον οργανισμό αεροδρομίων ACI Europe. Συγκεκριμένα, τα 193 ευρωπαϊκά αεροδρόμια που βρίσκονται σε κίνδυνο, μόλις οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας, συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα με 277.000 θέσεις εργασίας και 12,4 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Τα αεροδρόμια αυτά είναι κυρίως μικρότερα περιφερειακά, με λιγότερο από 5 εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο, όπου το κλείσιμο θα είχε υπερβολικό αντίκτυπο στις τοπικές θέσεις εργασίας, δήλωσε εκπρόσωπος της ACI στο Reuters. Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια «καίνε» επίσης τα ταμειακά τους διαθέσιμα με μη βιώσιμο ρυθμό, με τα 20 κορυφαία να έχουν προσθέσει 16 δισ. ευρώ χρέους – ισοδύναμο με σχεδόν το 60% των εσόδων τους σε ένα κανονικό έτος, δήλωσε η ACI. Ο συνολικός όγκος των «χαμένων» επιβατών από τον Ιανουάριο του 2020 είναι στο 1,29 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή