Φόρος κληρονομιάς 9 δισ. δολ. για να κρατήσουν τη Samsung

Φόρος κληρονομιάς 9 δισ. δολ. για να κρατήσουν τη Samsung

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια μεγάλη μάχη έχει να δώσει η πανίσχυρη οικογένεια Λι στη Νότια Κορέα, η ιδρυτική οικογένεια του βιομηχανικού ομίλου Samsung, αφότου απεβίωσε ο πατριάρχης Λι Κουν Χι. Και η μάχη αυτή αφορά τη διατήρηση του ελέγχου επί του κολοσσού και εκτείνεται από την καταβολή ενός αστρονομικού ποσού σε φόρους κληρονομιάς έως τα ποικίλα νομικής φύσεως εμπόδια που ανακύπτουν μετά θάνατον. Σημειωτέον, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι η Samsung αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο πολυσχιδών δραστηριοτήτων στη Νότια Κορέα, ο οποίος ανέκαθεν διατηρούσε στενούς δεσμούς με τους κυβερνώντες και σε κάποιες περιστάσεις είχε αναμειχθεί σε σκάνδαλα. Το έτος ίδρυσής της είναι το 1938, όταν ξεκίνησε ως εταιρεία που πωλούσε είδη μπακαλικής και παστά ψάρια, ενώ στη δεκαετία του 1960 εισήλθε στο πεδίο των ηλεκτρονικών ειδών. Σήμερα, οι απόγονοι και διάδοχοι του Λι Κουν Χι θα επικεντρωθούν στο να διατηρήσουν τον έλεγχο στην εταιρεία-κόσμημα του ομίλου, τη Samsung Electronics, που ειδικεύεται στην υψηλή τεχνολογία. Ωστόσο, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, η απευθείας οικογενειακή συμμετοχή σε αυτήν δεν ξεπερνάει το 5,8%. Παρά ταύτα, επειδή το σύστημα ιδιοκτησίας είναι διασταυρούμενο και περίπλοκο, ο έλεγχός τους επί της Samsung Electronics είναι μεγαλύτερος μέσω των μετοχών τους στην ασφαλιστική Samsung Life Insurance και στη Samsung C&T. Οι δύο τελευταίες κατέχουν το 8,5% και το 5%, αντιστοίχως, στη Samsung Electronics. Ο δε αποβιώσας είχε συμμετοχή 4,18% στη Samsung Electronics, μερίδιο σχεδόν 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η οικογένεια θα κληρονομήσει ολόκληρο.

Εάν τώρα η οικογένεια Λι κληρονομήσει τις μετοχές του αποθανόντος, τότε οι φόροι που θα κληθεί να καταβάλει θα ξεπεράσουν τα 10 τρισεκατομμύρια γουόν, δηλαδή 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό θα μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις, στο πλαίσιο των οποίων το ένα έκτο θα δοθεί στην αρχή και τα υπόλοιπα εντός πενταετίας. Η ετήσια δόση θα υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το ερώτημα που ανακύπτει, βέβαια, είναι το πώς θα αντληθούν κεφάλαια για να καλυφθούν οι φόροι κληρονομιάς. Πρώτον, η οικογένεια Λι θα μπορούσε να πωλήσει τις μετοχές της σε μια από τις εταιρείες του ομίλου Samsung, τη Samsung SDS, η οποία είναι πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής, αλλά και σε άλλες θυγατρικές που δεν θεωρούνται πρωτεύοντος ενδιαφέροντος.

Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα 702 δισεκατομμύρια γουόν που προκύπτουν ως μερίσματα από τις συμμετοχές της και σε άλλες θυγατρικές και συνεργαζόμενες του ομίλου Samsung. Το ποσό συνολικά θα αντιστοιχούσε στο 32% της ετήσιας δόσης του φόρου κληρονομιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της χρηματιστηριακής εταιρείας Υuanta Securities. Το υπόλοιπο θα μπορούσε να καλυφθεί είτε με δάνεια είτε με μερική πώληση μετοχών που κατέχουν τα μέλη της οικογένειας Λι ή θα κληροδοτήσουν στην ασφαλιστική εταιρεία Samsung Life Insurance και στην εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Samsung Electronics. Κατά τον αναλυτή Τζέονγκ Ντάε-Ρο της Mirae Assete Daewoo Securities, «η προοπτική τού να πωλήσουν τμήμα του μεριδίου τους στη Samsung Electronics κατά τη διαδικασία της κληρονομιάς φαίνεται ως κάτι το αναπόφευκτο». Κι αυτό σημαίνει πως ο άμεσος έλεγχος που ασκεί η οικογένεια Λι στην εν λόγω εταιρεία θα αποδυναμωθεί. Πάντως, προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία της Νότιας Κορέας θα καταστήσουν δυσκολότερο οι ασφαλιστικές να διατηρούν μεγάλα μερίδια σε επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου σε συσχετισμό με τα περιουσιακά στοιχεία τους – αυτό θα υποχρεώσει τη Samsung Life να πωλήσει μετοχές 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Samsung Electronics, περιορίζοντας και την επιρροή της οικογένεια Λι στην τελευταία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή