Κάμψη εσόδων για την «Ορφεύς Βεϊνόγλου»

Κάμψη εσόδων για την «Ορφεύς Βεϊνόγλου»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση του κύκλου εργασιών κατά  4,5% εμφάνισε, λόγω της πανδημίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 η εταιρεία logistics και μεταφορών «Ορφεύς Βεϊνόγλου», που έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και τη μετάθεση των πληρωμών των δανείων, κατά βάση ομολογιακών και χρηματοδοτικής μίσθωσης. Το συνολικό ύψος των δανείων της εταιρείας διαμορφώνεται σε 22,9 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των ομολογιακών υποχρεώσεων, λήξης έως πέντε ετών, διαμορφώνεται σε 14,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2019. Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, η αναδιάρθρωση του δανεισμού, σε συνδυασμό με την ύπαρξη επαρκών χρηματικών διαθεσίμων, διατηρεί τη ρευστότητα της εταιρείας σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Κατά την περασμένη χρονιά, η «Ορφεύς Βεϊνόγλου» ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την ανέγερση νέων αποθηκών εμβαδού 8.000 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, η εταιρεία δρομολογεί την ανέγερση νέων αποθηκών επιφάνειας της τάξης των 15.000 τ.μ., αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις επιφάνειας 15,8 χιλ. τ.μ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας, 38 χιλ. τ.μ. και άλλα περίπου 19 χιλ. τ.μ. στην Ελευσίνα, και 5 χιλ. τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου – Θεσσαλονίκης.

Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, η «Βεϊνόγλου» εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 74,9 εκατ. ευρώ από 71,3 εκατ. ευρώ (+5,04%), ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά περίπου 10%, στα 2,4 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων περιορίστηκαν κατά 8%, στα 3,4 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του 2019 ανήλθε σε 26,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ. Η «Ορφεύς Βεϊνόγλου» εμφανίζει ταμειακά διαθέσιμα 1,1 εκατ. ευρώ.

Επί των οικονομικών καταστάσεων του 2019, οι ορκωτοί αναφέρουν ότι στον λογαριασμό «Συμμετοχές σε θυγατρικές, συγγενείς και κοινοπραξίες» εμπεριέχεται και η αξία κτήσης συμμετοχών σε τέσσερις θυγατρικές, μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο, εταιρείες συνολικού ύψους 491,5 χιλ. ευρώ.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ούτε οι ορκωτοί έχουν ελέγξει τις οικονομικές καταστάσεις των εν λόγω εταιρειών ούτε η εταιρεία έχει προβεί σε αποτίμησή τους, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ), η ελεγκτική διατηρεί επιφύλαξη για την ορθή αποτίμησή τους στην αξία κτήσεως και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα των χρήσεων 2019 και 2018. Επίσης, στο κονδύλι «Εμπορικές απαιτήσεις» περιλαμβάνονται επισφαλείς και επίδικες απαιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει σχηματιστεί συμπληρωματική πρόβλεψη για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους αυτών, τουλάχιστον ποσού 750.000 ευρώ περίπου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ορκωτοί ελεγκτές. Ως αποτέλεσμα, «ο μη σχηματισμός της απαιτούμενης συμπληρωματικής πρόβλεψης συνιστά παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές που προβλέπονται από τα ΕΛΠ, με συνέπεια η αξία των “εμπορικών απαιτήσεων” και η “καθαρή θέση” να εμφανίζονται αυξημένες κατά 750.000 ευρώ. Κατ’ επέκταση, τα αποτελέσματα προηγουμένων χρήσεων και του 2019 είναι αυξημένα κατά 650.000 και κατά 100.000 περίπου, αντίστοιχα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή