Επαφές Minoan Group με επενδυτές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Minoan Group Plc. με ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές αναφορικά με τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη του οργανωμένου τουριστικού καταλύματος «Ιτανός Γαία», που δρομολογεί η εταιρεία στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση προς τους μετόχους ο επικεφαλής της Minoan Group Κρις Ενγκλετον, η πανδημία προκάλεσε την καθυστέρηση της διαδικασίας αυτής κατά μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα η εταιρεία να χρειαστεί να εστιάσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και στη διασφάλιση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας.

Παράλληλα, βέβαια, συνεχίστηκαν και οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, καθώς η Minoan Group επιθυμεί να εντάξει κι άλλους επενδυτές στην ανάπτυξη της τουριστικής της επένδυσης, ύψους της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ. Αυτό θα συμβεί είτε μέσω της απευθείας εκχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης είτε μέσω της σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο ή ακόμα και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις έως το τέλος του 2020 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2021. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Minoan Group, η πανδημία αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος της επένδυσης, καθώς έχουν διαφοροποιηθεί πλέον οι ανάγκες των υποψήφιων επισκεπτών ή αγοραστών τουριστικών κατοικιών, προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ιδιωτικότητας και απομόνωσης. Πρόκειται για στοιχεία που προσφέρονται σε μεγάλη επάρκεια από το «Ιτανός Γαία», καθώς οι εγκαταστάσεις πρόκειται να αναπτυχθούν σε μια τεράστια έκταση, επιφάνειας 25.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία, η επένδυση πρόκειται να έχει μεγάλο όφελος από την πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης για την προσέλκυση συνταξιούχων, κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ρύθμιση προβλέπει τη μεταφορά της φορολογικής έδρας τους στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη μειωμένη φορολόγηση με συντελεστή 7% για τα πρώτα δέκα χρόνια παραμονής τους στη χώρα.

Εκτός από την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας όπου εκδίδεται και καταβάλλεται η σύνταξη, προϋπόθεση είναι ο συνταξιούχος να διαμένει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 183 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αδειοδοτική ωρίμανση της επένδυσης, η οποία χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, και απομένει μόνο η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Η τελευταία προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία και απορρίφθηκε, αφορούσε την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο πολεοδομείτο η έκταση των 25.000 στρεμμάτων στον όρμο Φανερωμένης της Σητείας.

Με βάση τους όρους της πολεοδόμησης που εγκρίθηκε, η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., που θα αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Η έκταση έχει μισθωθεί από τη Minoan για περίοδο 40 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40 έτη. Ιδιοκτήτρια είναι η Μονή Τοπλού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή