Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε εκ νέου το ελληνικό Δημόσιο

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε εκ νέου το ελληνικό Δημόσιο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικά επιτόκια, και μάλιστα σε ολοένα και πιο «βαθιά» επίπεδα, συνεχίζει να δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο, κεφαλαιοποιώντας στο έπακρο την πολύ ευνοϊκή τρέχουσα συγκυρία με κύριο σύμμαχο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι ώστε να διατηρεί τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, ενισχύοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη καθώς και τον «κουμπαρά» των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Η χθεσινή δημοπρασία εντόκων διάρκειας έξι μηνών έγραψε και αυτή «Ιστορία», καθώς διενεργήθηκε με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο, στο -0,12%, παρά την έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, η οποία «ταρακουνάει» της αγορές και έχει φρενάρει το πρόσφατο ράλι των ομολόγων. Σημειώνεται πως στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία στις 30 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο -0,10%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να αντλήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ από τα έντοκα 26 εβδομάδων, όχι απλώς χωρίς κόστος αλλά και με κέρδος. Η στρατηγική μάλιστα των επόμενων 14 μηνών, για μείωση του όγκου των εντόκων γραμματίων με στόχο τη μείωση του χρέους, αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη πιο βαθιά αρνητικά επιτόκια καθώς, όπως δείχνουν όλες οι πρόσφατες ελληνικές εκδόσεις, η ζήτηση των επενδυτών είναι ισχυρή.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε θέσει στόχο πριν από περίπου ένα χρόνο τον περιορισμό των εκδόσεων εντόκων για τη μείωση του rollover risk, ωστόσο η έλευση της πανδημίας άλλαξε αυτά τα πλάνα. Τώρα επανέρχεται σε αυτά τα σχέδια με ορίζοντα τα τέλη του επόμενου έτους, εάν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η μείωση των εκδόσεων θα αποφέρει και μείωση του χρέους και είναι μία μεταξύ των διαφόρων επιλογών που έχει προς αυτή την κατεύθυνση. Με τη χθεσινή δημοπρασία έγινε η αρχή, καθώς το μέγεθός της μειώθηκε στο 1 δισ. από 1,6 δισ. ευρώ αρχικά. Εως τα τέλη του 2020 αναμένονται άλλες τρεις εκδόσεις, με μία από αυτές να μειώνεται επίσης κατά 600 εκατ. ευρώ. Ετσι συνολικά εξοικονομείται 1,2 δισ. ευρώ φέρνοντας το σύνολο των εντόκων στα 11,8 δισ. ευρώ στα τέλη του έτους.

Μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» αναμένεται στα έντοκα το 2021. Από το σύνολο των 12 δημοπρασιών που θα διενεργηθούν, στόχος είναι να αντληθούν συνολικά 7,2 δισ. ευρώ. Ο όγκος των εντόκων μπορεί έτσι να μειωθεί κατά 5-6 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε μείωση και του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή