Σχεδόν 8 δισ. δόθηκαν για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας σε έξι μήνες

Σχεδόν 8 δισ. δόθηκαν για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας σε έξι μήνες

H συνολική «ένεση» ρευστότητας θα διαμορφωθεί στα 11 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 7,9 δισ. ευρώ ανέρχεται μέχρι σήμερα η συνολική στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του Κεφαλαίου Κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα σε περίπου έξι μήνες, έχουν διοχετευθεί:

  • 3,1 δισ. ευρώ μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
  • 3,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και
  • 1,7 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Σύμφωνα με τους κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, έως το τέλος του έτους, θα διατεθούν επιπλέον πόροι συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, την ολοκλήρωση του 3ου κύκλου και τη δρομολόγηση και υλοποίηση του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Έτσι, η συνολική «ένεση» ρευστότητας θα διαμορφωθεί περίπου στα 11 δισ. ευρώ, σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών. Σε αυτό το ποσό, όπως διευκρινίζουν οι δύο υπουργοί, δεν περιλαμβάνονται άλλα προγράμματα, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού για μικρές επιχειρήσεις, που διαμορφώνεται, μέχρι σήμερα, περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ενίσχυση η οποία έγινε πράξη μέσω της δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και της βελτίωσης ή επέκτασης αυτών που προϋπήρχαν» σημειώνουν οι κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης και προσθέτουν: «Αποδεικνύεται, επομένως, έμπρακτα ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τις δυσκολίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ακούει τον σφυγμό τους, και αντιδρά με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα».

Στόχος, όπως τονίζουν, «είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις». «Και με τη μέχρι τώρα πορεία μας, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» καταλήγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή