Οικονομικό κλίμα: Βελτίωση στην Ελλάδα, σύννεφα στην Ευρωζώνη

Οικονομικό κλίμα: Βελτίωση στην Ελλάδα, σύννεφα στην Ευρωζώνη

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένο ήταν το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Ωστόσο στην Ευρωζώνη η ανάκαμψη του σχετικού δείκτη ανεκόπη, πριν ακόμη η έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να λάβουν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αυξήθηκε αυτόν τον μήνα στις 92,3 μονάδες από 89,5 τον Σεπτέμβριο. Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (Employment Expectations Indicator, EEI) στις 106,6 από τις 105,3 μονάδες. 

Ο δείκτης για το σύνολο της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός στις 90,9 μονάδες, ύστερα από πέντε διαδοχικούς μήνες βελτίωσης. Η αδυναμία ανόδου αντανακλά την επιστροφή των ανησυχιών στον τομέα των υπηρεσιών, αλλά και και τους νέους φόβους των καταναλωτών, που έρχονται να αντισταθμίσουν το βελτιωμένο κλίμα στη βιομηχανία, το εμπόριο και τις κατασκευές. 

Αναλυτές εκτιμόυν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων lockdown- έστω και όχι καθολικών- σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το οικονομικό κλίμα δεν αποκλείεται να παρουσιάσει επιδείνωση τον Νοέμβριο. Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και οι νέες οικονομικές συνθήκες, στις οποίες αυτά οδηγούν, εντείνουν την πίεση και στην ΕΚΤ για δράση. Αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για ανακοίνωση των μέτρων σήμερα- αν και παραμένει επικρατέστερο το σενάριο της ανακοίνωσης των αποφάσεων τον Δεκέμβριο. 

Οι αγορές περιμένουν έως τα τέλη του έτους επέκταση του PEPP στα 1,85 τρισ. ευρώ από 1,35 τρισ. ευρώ σήμερα και περαιτέρω μείωση του καταθετικού επιτοκίου που σήμερα είνα στο -0,5%. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή