Κατήφορος χωρίς τέλος για την τουρκική λίρα

Κατήφορος χωρίς τέλος για την τουρκική λίρα

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος του τουρκικού νομίσματος, αφού η πολιτική της μετωπικής σύγκρουσης με τη Δύση, που έχει επιλέξει ο Ταγίπ Ερντογάν, φέρνοντας πιο κοντά την απειλή των οικονομικών κυρώσεων, αλλά και η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, πυροδοτούν φυγή των επενδυτών συνολικά από τις τουρκικές αγορές. 

Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες έως και το νέο ιστορικό ναδίρ των 8,3211 ανά δολάριο και σήμερα κινείται πολύ κοντά σε αυτά τα επίπεδα, στα 8,3177 ανά δολάριο. Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες της τάξης του 39%, με τους αναλυτές μάλιστα να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει. 

Σε σημερινό σημείωμά της προς τους επενδυτές η Commerzbank βλέπει την ισοτιμία να σπάει και το φράγμα των 9 λιρών ανά δολάριο έως τα τέλη του έτους. Χθες ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του, τονίζοντας ότι έχει ήδη λάβει σημαντικά μέτρα για να ανακόψει την πτώση του νομίσματος. Διαβεβαίωσε δε πως «ο,τι είναι αναγκαίο να γίνει, θα γίνει τόσο σε όρους διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και σε όρους σταθερότητας τιμών. Αυτό είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι χάρη στην συνετή της στάση η κεντρική τράπεζα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Έως τώρα πάντως η πολιτική της νομισματικής αρχής δεν αποδίδει καρπούς. Ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές με μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων ο θετικός αντίκτυπος στο τουρκικό νόμισμα κρατούσε πολύ λίγο, αφού η εξωτερική πολιτική Ερντογάν και οι μεγάλες πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία βαρύνουν περισσότερο στην ζυγαριά των επενδυτών. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή