Το νέο lockdown φέρνει νέα ύφεση στη Γαλλία

Το νέο lockdown φέρνει νέα ύφεση στη Γαλλία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες περιγράφονται οι εκτιμήσεις για τον μέλλον της γαλλικής οικονομίας, ενόσω η χώρα εισέρχεται σε καθολικό lockdown, διάρκειας ενός μήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το β’ κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι το δεύτερο πανεθνικό «λουκέτο» θα αποτελέσει ταφόπλακα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία πολύ δύσκολα θα γλιτώσει μια νέα ύφεση.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το δ’ και τελευταίο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, εκτίμησε οτι αυτή δεν θα έχει την ένταση και το μέγεθος της ύφεσης του β’ τριμήνου του 2020, δηλαδή κατά τη διάρκεια του α’ κύματος της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική οικονομία είχε καταγράψει συρρίκνωση της τάξης του 5,9% στο α’ τρίμηνο και της τάξης του 13,8% στο β’ τρίμηνο. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και την οριακή ύφεση 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2019, αυτό σημαίνει ότι χώρα έχει ήδη καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Όσον αφορά το γ’ τρίμηνο του 2020, τα στοιχεία του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία όμως δεν πρόκειται να έχει συνέχεια.

Αβέβαιες, μάλιστα, είναι πλέον οι προοπτικές και για το 2021, όταν και οι αρμόδιες αρχές ανέμεναν μια ισχυρή ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή