Νέα νομισματική κρίση πυροδοτεί στην Τουρκία η διολίσθηση της λίρας

Νέα νομισματική κρίση πυροδοτεί στην Τουρκία η διολίσθηση της λίρας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν χειρότερο μήνα από τον Αύγουστο του 2018 καταγράφει η τουρκική λίρα, πυροδοτώντας εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί για άλλη μια φορά σε μια υπερβολική αύξηση των επιτοκίων, κόντρα στις εμμονές Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει από τις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 8% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Η ραγδαία υποτίμηση θυμίζει τη νομισματική κρίση που γνώρισε η Τουρκία το καλοκαίρι του 2018, όταν η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 6,25 εκατοστιαίες μονάδες, κλείνοντας απότομα (για λίγο) τη «στρόφιγγα» των δανείων στη χώρα.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό νόμισμα έσπασε εντυπωσιακά το όριο του οκτώ και επιδεινώνεται περαιτέρω, καθώς χθες κυμαινόταν στις 8,3181 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Καταλύτης είναι και τώρα, όπως ακριβώς και πριν από δύο χρόνια, ο συνδυασμός των εντεινόμενων γεωπολιτικών κινδύνων με μια αλλοπρόσαλλη νομισματική πολιτική που υπαγορεύει ο Τούρκος πρόεδρος.

Οπως και τότε, η νομισματική πολιτική παραμένει υπερβολικά χαλαρή για να συγκρατήσει την κατάρρευση της ισοτιμίας και υπερθερμαίνει την τουρκική οικονομία πέρα από τις αντοχές της. Οι επενδυτές λένε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε κάποια εσπευσμένη κίνηση πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις 19 Νοεμβρίου.

Αν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις τους, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η κεντρική τράπεζα έσπευσε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης (3 εκατοστιαίες μονάδες) σε έκτακτη συνεδρίαση τον Μάιο του 2018 για να περιορίσει τις απώλειες της λίρας. Επίσης, υπερδιπλασίασε τα επιτόκια σε μια έκτακτη συνάντηση τον Ιανουάριο του 2014.

«Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που να συγκρατήσει τη λίρα από μια περαιτέρω υποχώρηση σε μια ισοτιμία 9 λιρών ανά δολάριο τις επόμενες εβδομάδες», εκτιμά ο Τάθα Γκόουζ, οικονομολόγος της Commerzbank στο Λονδίνο.

Το νόμισμα υποχώρησε κατά ακόμα 1,6% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη. Η διολίσθηση συνεχίστηκε και χθες, έκτη ημέρα πτώσης, με 0,72% υποχώρηση μέχρι αργά το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή