Μεγάλη πτώση 5,08% στο Χ.Α. έφερε ο φόβος νέου lockdown

Μεγάλη πτώση 5,08% στο Χ.Α. έφερε ο φόβος νέου lockdown

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη Πέμπτη» ήταν για το Χρηματιστήριο Αθηνών η χθεσινή, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί με καθυστέρηση –λόγω αργίας– το ισχυρό sell-off που σημειώθηκε την Τετάρτη στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και να αντιδρά στις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, με τους φόβους ότι θα οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη, και ίσως διψήφια ύφεση, να είναι έντονοι.

Με τα κρούσματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να δείχνουν ραγδαία αύξηση, η αβεβαιότητα γύρω από το Χ.Α. αυξάνεται σημαντικά βραχυπρόθεσμα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, βλέποντας τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει με μεγάλη ταχύτητα στα χαμηλά έξι μηνών και στα επίπεδα του Απριλίου, όταν και η ελληνική οικονομία βίωνε το πρώτο lockdown. 

Οι ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες κυριάρχησαν στο ταμπλό –αν και δεν έλειψε το σφυροκόπημα και σε αρκετά blue chips– και ήταν «υπεύθυνες» για μεγάλο μέρος της πτώσης της τάξης του 5% στον Γενικό Δείκτη. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας ενδοσυνεδριακά βουτιά έως και 8,2%, τη στιγμή που ένα σοβαρό χτύπημα στην οικονομία στο τρέχον τρίμηνο αλλά και στο σύνολο του έτους εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία του κλάδου, η οποία είναι ήδη ευάλωτη. Την αγορά δεν βοήθησε ούτε το κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που δεν αντέδρασαν μετά τη μεγάλη πτώση στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Αντίθετα, η ΕΚΤ έκανε για ακόμη μία φορά το… θαύμα της στην αγορά ομολόγων. Η ξεκάθαρη υπόσχεσή της, για περαιτέρω παρεμβάσεις προσεχώς, ανέστρεψε την αρχική εικόνα και έστειλε σε ράλι τα ομόλογα της Ευρωζώνης, και φυσικά και τα ελληνικά, όπου η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 0,94% με πτώση 11%.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,08% στις 564,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και το -6,29%, και ο τζίρος ανήλθε στα 82,41 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,32%, στις 1.322,98 μονάδες, ενώ στο -3,12% και στις 853,92 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εντονες ήταν οι πιέσεις σε πολλά μη τραπεζικά blue chips, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στις ΟΤΕ (-8,27%), Fourlis (-7,04%), ΟΠΑΠ (-6,42%), Μυτιληναίος (-5,71%), Ελλάκτωρ (-5,64%), ΕΛΠΕ (-5,57%), ΔΕΗ (-5,36% και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-5,36% επίσης).

Ισχυρές ήταν οι απώλειες και για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος αν και έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας (-8,2%), σημείωσε τελικά πτώση της τάξης του 5,66% στις 236,38 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -7,31%, τη Eurobank στο -3,78%, την Εθνική στο -4,82% και την Πειραιώς στο -9,60%.

Η τεχνική αδυναμία και απαξίωση του ελληνικού Χρηματιστηρίου των προηγούμενων ημερών εξελίσσεται σε γενική εξαΰλωση αποτιμήσεων, επί δικαίους και αδίκους, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η προχθεσινή έντονη πτωτική κίνηση των διεθνών αγορών αποτέλεσε τον καταλύτη για τη χθεσινή απαξιωτική εικόνα, όπως προσθέτει. Ετσι, μετά τη διάσπαση των 612 και των 585 μονάδων του Γενικού Δείκτη, η προσέγγιση των 510- 520 μονάδων συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή