Οριακές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν σχεδόν όλοι οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες, περιορίζοντας τις απώλειες που εμφάνισαν νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ στη χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε να μην τροποποιήσει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, αφήνοντας να εννοηθεί πως η επόμενη κίνησή της για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης τοποθετείται τον Δεκέμβριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χθεσινές συναλλαγές διεκπεραιώθηκαν ενώ είχε προηγηθεί δραστική πτώση των δεικτών την Τετάρτη, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία επέβαλαν γενικευμένο lockdown. Είναι περίπου τόσο αυστηρά όσο κι εκείνα που ίσχυσαν αρχικά με το ξέσπασμα του ιού και προκάλεσαν τη χειρότερη ύφεση της διεθνούς οικονομίας εδώ και πολλές γενιές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,12%, ενώ πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ είχε καταγράψει πτώση έως και 1%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,02%, στο Παρίσι ο CAC 40 είχε κάμψη 0,03% και 0,14% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ πτώση 0,97% σημείωσε ο IBEX στη Μαδρίτη. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,32% – ο μόνος με κέρδη στη Γηραιά Ηπειρο. «Αν και δεν έλαβε απόφαση άμεσης παρέμβασης η ΕΚΤ, αυτό δεν ήταν ένδειξη πως είναι ικανοποιημένη με την παρούσα κατάσταση», τόνισε ο Τζάι Μάλχι, αναλυτής της JPMorgan Asset Management.  

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, χθες αργά το βράδυ πριν από το κλείσιμο οι δείκτες ακολουθούσαν ανοδική πορεία, ενώ την Τετάρτη είχαν τις υψηλότερες απώλειες τετραμήνου. Ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν κέρδη της τάξεως του 0,98% και 1,77% αντιστοίχως, διότι οι επενδυτές ικανοποιήθηκαν από τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία για τη μείωση του αριθμού των ανέργων σε εβδομαδιαία βάση. Ωστόσο, δεν έπαψαν να ανησυχούν με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας. Οι Nasdaq 100 και S&P 500 έδειχναν πως θα κλείσουν τη συνεδρίαση με τη μεγαλύτερη άνοδο 15νθημέρου ενόψει αποτελεσμάτων των Apple, Amazon Alphabet, Facebook. Από τους ωφελημένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και ο κλάδος του αυτοκινήτου, χάρη σε έκθεση για αύξηση ρεκόρ των πωλήσεων οχημάτων το τρίτο τρίμηνο. Τέλος, το πετρέλαιο για δεύτερη ημέρα στη σειρά είχε πτώση, διότι οι νέοι περιορισμοί επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση. Το αργό Νέας Υόρκης είχε πτώση 3,05%, στα 36,25 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή