Πετρέλαιο: Πού θα κινηθούν οι τιμές έως τα τέλη του έτους

Πετρέλαιο: Πού θα κινηθούν οι τιμές έως τα τέλη του έτους

Αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι απώλειες θα διευρυνθούν, με την τιμή του πετρελαίου να επιστρέφει κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους.  

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, αφού η έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19 σε Ευρώπη και ΗΠΑ, γεννά φόβους για διπλή βουτιά στην οικονομία και περαιτέρω κατάρρευση της ζήτησης ενέργειας. 

Η τιμή του μπρεντ παρουσιάζει απώλειες 1,6% στα 37,05 δολάρια το βαρέλι, πολύ κοντά στα χαμηλά πέντε μηνών, στα οποία είχε υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά στη χθεσινή συνεδρίαση. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) καταγράφει πτώση 1,5% στα 35,64 δολάρια το βαρέλι, κοντά σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από τον Ιούνιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι απώλειες θα διευρυνθούν, με την τιμή του πετρελαίου να επιστρέφει κοντά στα 30 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους.  

Όπως σχολιάζουν traders στο Reuters τα δεδομένα για την αγορά πετρελαίου γίνονται ολοένα και πιο δυσμενή, αφού όχι μόνο έρχονται νέα lockdown, αλλά βάση της συμφωνίας ανάμεσα στις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο. Η συμμαχία OPEC+ όπως ονομάζεται έχει προγραμματίσει την επόμενη συνάντησή της για τις 30 Νοεμβρίου. Μένει να φανεί εάν θα καταστεί δυνατή μία συμφωνία για διατήρηση των επιπέδων παραγωγής στα σημερινά επίπεδα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα μεγάλο πλεόνασμα στην αγορά, που θα οδηγούσε σε ελεύθερη πτώση τις τιμές. 

Για τις καταναλώτριες χώρες πάντως οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου είναι μία «ανάσα» σε μία περίοδο κατά την οποία παλεύουν να αποφύγουν μία νέα ύφεση μετά τους δυναμικούς ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου. Είναι σαφές ότι από τις αρχές του τέταρτου τριμήνου οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες άρχισαν να κατεβάζουν αισθητά ταχύτητα και οι επόμενοι δύο μήνες προβλέπονται ακόμη πιο δύσκολοι. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή