Το κόστος της πανδημίας στον κλάδο του πετρελαίου

Το κόστος της πανδημίας στον κλάδο του πετρελαίου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες θέσεις εργασίας φαίνεται πως έχει στοιχίσει ο κορωνοϊός στον κλάδο του πετρελαίου και της ενέργειας ευρύτερα, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες προχωρούν σε μείωση του εργατικού δυναμικού, εν μέσω της εξασθενημένης ζήτησης για τον «μαύρο χρυσό».

Χθες, η Exxon Mobile, μία από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγούς στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 15%. Πρόκειται μάλιστα, για την πρώτη περικοπή στην ιστορία της εταιρείας, η οποία αποδίδεται στο δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Σε αντίστοιχες αποφάσεις έχουν προβεί τόσο η Chevron όσο και η Royal Dutch Shell, επικαλούμενες τις αδύναμες προοπτικές της διεθνούς ζήτησης, η οποία επηρεάζεται δυσμενώς από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, ως απόρροια της πανδημίας.

Ίδια η κατάσταση και στην Αυστραλία, όπου η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία, η Woodside, προανήγγειλε τη μείωση του εργατικού δυναμικού. Ανάλογη απόφαση έλαβε και η καναδική Cenovus Energy.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πανδημία έχει στερήσει από την αρχή του έτους σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας στον ενεργειακό κλάδο, εκ των οποίων το 50% μόνο στις ΗΠΑ.

Βέβαια, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι αποτέλεσε θρυαλλίδα και όχι γενεσιουργός αιτία για τον κλάδο του πετρελαίου, ο οποίος και πριν την πανδημία αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα, λόγω -μεταξύ άλλων- της ευρύτερης στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην απώλεια των θέσεων εργασίας συμβάλλουν και οι συγχωνεύσεις των εταιρειών του κλάδου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Chevron, η οποία ανακοίνωσει την περικοπή του 25% του εργατικού δυναμικού της Noble Energy.

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υπερβούν τα 40 δολάρια ανά βαρέλια για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, κάτι το οποίο αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την κερδοφορία του κλάδου, οδηγώντας σε νέο κύμα απολύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή