Γιατί οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα του Big Tech

Γιατί οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα του Big Tech

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάχυτη απαγοήτευση προκάλεσαν τα οικονομικά μεγέθη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σήμερα και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Πιο συγκεκριμένα, η Twitter ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο του 2020 έσοδα 936 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή 0,19 δολαρίων έναντι των εκτιμήσεων για έσοδα 777 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 0,06 δολαρίων.

Ωστόσο, αυτό που απαγοήτευσε τους επενδυτές ήταν η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ενεργών χρηστών. Κι αυτό διότι ο σχετικός αριθμός ενισχύθηκε μόλις κατά 1 εκατομμύριο σε συνολικά 187 εκατομμύρια ημερήσιους χρήστες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στους 195 εκατομμύρια χρήστες.

Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της εταιρείας στον δείκτη Nasdaq υποχωρεί σήμερα κατά 15% και διαμορφώνεται στην προ-αγορά της Wall Street σε 44,41 δολάρια.

Κατά σχεδόν 3% διολισθαίνει και η μετοχή του Facebook, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός εμφάνισε μείωση των ημερήσιων χρηστών σε ΗΠΑ και Καναδά από 198 εκατομμύρια σε 196 εκατομμύρια. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείει και περαιτέρω συρρίκνωση των χρηστών στις δύο αμερικανικές αγορές κατά το δ’ και τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Πάντως, από οικονομικής άποψης, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,71 δολάρια και τα έσοδα σε 21,47 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί κερδών 1,91 δολαρίου και εσόδων 19,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Apple, της οποίας η μετοχή υποχωρεί σήμερα κατά σχεδόν 4% στα 110,87 δολάρια, καθώς οι βουτιά των πωλήσεων iPhones κατά 20% σκόρπισε ευρεία ανησυχία στους επενδυτές. Πάντως, η πτώση φαίνεται ότι εξηγείται από την καθυστερημένη ανακοίνωση των νέων μοντέλων.

Την ίδια ωρα, τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου κινήθηκαν στα όρια των εκτιμήσεων των αναλυτών, με τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται σε 0,73 δολάρια και τα έσοδα σε 64,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Amazon καταγράφει πτώση της τάξης του 3,50% και διαμορφώνεται στα 3.100 δολάρια, κάτι το οποίο οφείλεται στις αβέβαιες προοπτικές για το δ’ τρίμηνο. Παρότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όγκο και τιμές, δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, επικαλούμενοι την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσον αφορά το γ’ τρίμηνο πάντως, η κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου εμφάνισε κέρδη ανά μετοχή 12,37 δολαρίων και έσοδα 96,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των εκτιμήσεων για κέρδη 7,41 δολαρίων και εσόδων 92,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή