Συνεχίζονται οι καλές ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία

Συνεχίζονται οι καλές ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι καλές ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία, η οποία κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου βρήκε και πάλι ρυθμό, ανακτώντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους. Ωστόσο, η αναζωπύρωση του κορωνοϊού δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για το δ’ τρίμηνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να φοβούνται το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης.

Σήμερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων περί ανόδου κατά 1,1%. Μάλιστα, πρόκειται για τον 5ο διαδοχικό μήνα, κατά τον οποίο υπάρχει βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη.

Την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει και τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου, τα οποία κατέδειξαν ανάπτυξη της τάξης του 33%, αριθμός ρεκόρ από το 1947, όταν και πρωτοξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών δεδομένων.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι η αμερικανική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ανακτώντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους του β’ τριμήνου, όταν και σημειώθηκε ύφεση της τάξης του 31%, ως απόρροια της πανδημίας. 

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς η χώρα πλήττεται από το β’ κύμα του ιού, με χιλιάδες νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, και τον κίνδυνο ενός νέου lockdown να πλανάται πάνω από την αμερικανική οικονομία.

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες νέας οικονομικής στήριξης βρίσκονται στον αέρα, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το εύρος και το περιεχόμενο ενός δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής τόνωσης.  Έτσι, εκατομμύρια άνεργοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας και να ξεμείνουν χωρίς εισόδημα έως τα τέλη του 2020.

Με πληροφορίες από MarketWatch

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή