Κλειστά θα μείνουν την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

Κλειστά θα μείνουν την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά θα παραμείνουν τελικώς τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων. Ετσι, η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων μετατίθεται τελικά για τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε χθες το μεσημέρι από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αιφνιδιάζοντας το σύνολο του εμπορικού κόσμου και προκαλώντας αντιδράσεις σε μερίδα αυτού. 

Η απόφαση ελήφθη σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, στη σκιά προφανώς των νέων επιδημιολογικών δεδομένων για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: «Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, την προσεχή Κυριακή 1η Νοεμβρίου, παρά τα όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 15 και 16 του ν. 4177/2013 (173 Α΄), όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά». 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει νέο πλήγμα στον τζίρο του λιανεμπορίου, ο οποίος, όπως ανέφεραν στην «Κ», τον Οκτώβριο σημείωση κάμψη –εξαιρουμένου του λιανεμπορίου τροφίμων– της τάξης του 30%. «Το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή θα ήταν μια ανάσα. Πρώτη ημέρα εκπτώσεων, Κυριακή και με πρόβλεψη για καλοκαιρία, ήταν ο καλύτερος συνδυασμός», τονίζει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας του κλάδου. 

Αυτό που επισημαίνουν, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε επίσημες ανακοινώσεις, είναι ότι θα ήταν καλύτερα να βρίσκεται ο κόσμος στα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή, σε ένα δηλαδή οργανωμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό εφαρμόζονται σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό, παρά σε πλατείες. Την ίδια ώρα υποστηρίζουν ότι η μη λειτουργία των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή δεν αποκλείεται να προκαλέσει προσέλευση περισσότερων καταναλωτών στα καταστήματα αύριο Παρασκευή και κυρίως μεθαύριο Σάββατο. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ξεκινήσουν τις εκπτώσεις από σήμερα, αντί για την Κυριακή, ενώ ήδη αρκετά καταστήματα είχαν προχωρήσει εδώ και μερικές ημέρες σε προσφορές και σε προωθητικές ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή