Ο φόβος της ύφεσης επιστρέφει

Ο φόβος της ύφεσης επιστρέφει

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να εντυπωσίασε στο γ’ τρίμηνο του 2020, αλλά ο φόβος μιας νέας ύφεσης εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, ένα σενάριο το οποίο ενισχύεται και από την ευρεία διασπορά του κορωνοϊού.

Άλλωστε, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν στο κλείσιμο των εθνικών οικονομιών και στην επιβολή lockdowns, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Αρκετοί αναλυτές, ως εκ τούτου, θεωρούν εξαιρετικά πιθανή την επιστροφή της ύφεσης και την υπονόμευση της οικονομικής ανάκαμψης, οι βάσεις της οποίας τέθηκαν στο γ’ τρίμηνο του 2020, με αποτέλεσμα η συνολική ύφεση του έτους να κινδυνεύει να κλείσει σε διψήφια ποσοστά.

«Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν το δ’ τρίμηνο, όταν και το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 0,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο» τονίζει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank, αναφερόμενη στη γερμανική οικονομία. Μάλιστα, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο εξασθένησης της ζήτησης για τα εξαγωγικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν μία από τις βασικές ατμομηχανές του Βερολίνου.

«Με ένα αδύναμο οικονομικό momentum στο δ’ τρίμηνο του 2020, θα υπάρξει επίδραση και στην επίδοση του 2021. Άλλωστε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα lockdown, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και τους πρώτους μήνες του 2021» συνεχίζει, στον ίδιο απαισιόδοξο τόνο.

Η γερμανική οικονομία, κατά το β’ τρίμηνο του έτους, όταν και κορυφώθηκε η υγειονομική κρίση, παρουσίασε ύφεση της τάξης του 9,8% του ΑΕΠ, ενώ στο γ’ τρίμηνο εμφάνισε ανάκαμψη 8,2% του ΑΕΠ (σε τριμηνιαίο επίπεδο). 

«Τον χειμώνα μάλλον θα δούμε επίμονους περιορισμούς σ’ όλη την Ευρώπη. Αναμένουμε πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο δ’ τρίμηνο, αλλά και μια αδύναμη έναρξη του 2021» σπεύδει να υπερθεματίσει η Morgan Stanley. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 11,8% στο β’ τρίμηνο του 2020, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι αναπτύχθηκε κατά 12,7% στο γ’ τρίμηνο του έτους (σε τριμηνιαία βάση). 

Ωστόσο, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο παρατηρείται στις περισσότερες χώρες, εκτιμάται ότι θα φέρει νέα περιοριστικά μέτρα και επομένως, νέα οικονομική αναταραχή, βουλιάζοντας τη Γηραιά Ήπειρο και πάλι στην στασιμότητα ή ακόμη και στην ύφεση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή