Οι επενδύσεις φέρνουν αυξήσεις τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Οι επενδύσεις φέρνουν αυξήσεις τιμών στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Νέες αναπτύξεις σε Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη αλλάζουν το παραλιακό μέτωπο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πόλο έλξης αγοραστών κατοικίας από το εξωτερικό φιλοδοξεί να αναδειχθεί η παραλιακή ζώνη της Αττικής, γνωστή και ως Αθηναϊκή Ριβιέρα. Με αιχμή του δόρατος το έργο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που έχει προσελκύσει κι άλλους επενδυτές σε άλλες περιοχές του παραλιακού μετώπου, όπως η Γλυφάδα, η Βουλιαγμένη κι εσχάτως και η Βούλα, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια σημαντική «μάζα» συγκροτημάτων κατοικιών, που κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε αγοραστές από το εξωτερικό, με την έμφαση να δίνεται σε ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων.

Σε σχετική ανάλυσή της, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property αναφέρει ότι «καθώς η Αθήνα έχει μετατραπεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό και επενδυτικό προορισμό, εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας επενδύουν αυτή την περίοδο σε μεγάλα έργα φιλοξενίας και σε οικιστικά συγκροτήματα κατά μήκος της ακτής της Αθηναϊκής Ριβιέρας». Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ανοδική πορεία των αξιών συνολικά στα νότια προάστια, αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων και από οικοδομικές εταιρείες για την ανέγερση νέων συγκροτημάτων. Σύμφωνα με την Algean, οι νέες αναπτύξεις που δρομολογούνται αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου, να επαναφέρουν την αίγλη του παρελθόντος και να ενισχύσουν σημαντικά τη ζήτηση για κατοικίες συνολικά στα νότια προάστια. Μάλιστα, οι νέες τάσεις, όπως η εξ αποστάσεως εργασία, ενδέχεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη ζήτηση για κατοικίες στην περιοχή, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να συνδυάσουν την εργασία τους με τις μοναδικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας που προσφέρονται στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη επένδυση, τόσο σε ύψος κεφαλαίων όσο και σε μέγεθος, εντοπίζεται ασφαλώς στο Ελληνικό. Σύμφωνα με την Algean, οι ζητούμενες τιμές στην ευρύτερη περιοχή κινούνται μεταξύ 2.500-4.000 ευρώ/τ.μ., ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα μοναδικά ακίνητα τα οποία αποτιμώνται προς 6.500 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τα σχέδια της Lamda Development, στο ακίνητο του Ελληνικού σχεδιάζεται η κατασκευή έως 10.000 κατοικιών σε βάθος 15 ετών.

Οι δε τιμές τους αναμένεται να είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τις τιμές στην ευρύτερη περιοχή. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου αναμένεται να προσεγγίσει τα 8 δισ. ευρώ.

Στη γειτονική περιοχή της Γλυφάδας δρομολογείται η ανάπλαση των πρώην «Αστεριών» από τον όμιλο Eurobank, μέσω της Grivalia Hospitality. Το επενδυτικό σχέδιο των περίπου 60 εκατ. ευρώ προβλέπει τη μετατροπή της περιοχής των 285 στρεμμάτων σε ένα πολυτελές θέρετρο πόλης, το πρώτο του είδους που θα αναπτυχθεί εντός του αστικού ιστού. Εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα των πέντε αστέρων, στο θέρετρο θα αναπτυχθούν και πλήρως εξοπλισμένες βίλες, όπως επίσης χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την Algean Property, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην περιοχή της Γλυφάδας κινούνται μεταξύ 2.500-4.500 ευρώ/τ.μ., ενώ σε ορισμένα πολυτελή ακίνητα το κόστος μπορεί να αυξηθεί έως και τις 6.500 ευρώ/τ.μ.

Στην περιοχή της Βούλας και της Βουλιαγμένης εντοπίζονται επίσης σημαντικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Αντίστοιχα, στη Βούλα ανακοινώθηκε πρόσφατα μια νέα επένδυση από την κοινοπραξία των ξένων ομίλων Hines και Henderson Park, για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών σε έκταση 71.000 τ.μ. Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινότητας, εντός της οποίας οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν και μια σειρά υπηρεσιών. Στην περιοχή της Βούλας, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών κινούνται μεταξύ 2.500 και 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ τα ακίνητα μοναδικών προδιαγραφών μπορεί να πωληθούν κι έναντι 7.000 ευρώ/τ.μ. Στη Βουλιαγμένη, οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες και κινούνται από 3.000 έως 5.500 ευρώ/τ.μ., ενώ τα ιδιαίτερα ακίνητα κοστολογούνται αντί 9.000 ευρώ/τ.μ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή