Πρόσθετα μέτρα θα λάβει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Πρόσθετα μέτρα θα λάβει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χθες σαφές μήνυμα ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο και να αυξήσει το ήδη γιγαντιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά και να επιστρατεύσει άλλα όπλα από τη φαρέτρα της. Διατηρεί, ωστόσο, προς το παρόν αμετάβλητη την πολιτική της, μολονότι το νέο βαρύτατο κύμα της πανδημίας αναγκάζει ήδη πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες να επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα  και να καταφύγουν ξανά σε αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «όλοι στο Δ.Σ. συμφωνήσαμε πως είναι ανάγκη να δράσουμε και επομένως να επιστρατεύσουμε ξανά τα εργαλεία μας στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.». Διευκρίνισε μάλιστα πως το προσωπικό της ΕΚΤ μελετά «όλα τα εργαλεία», που σημαίνει πως η ΕΚΤ ενδέχεται όχι μόνον να αυξήσει το πρόγραμμα-μαμούθ του 1,35 τρισ. ευρώ, αλλά να επιστρατεύσει και άλλα όπλα. Αναφέρθηκε, άλλωστε, επανειλημμένως στους κινδύνους που απειλούν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και τόνισε πως αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο επιτυχείς θα αποβούν οι προσπάθειες για ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Νωρίτερα, σε σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα είχε τονίσει πως η πανδημία απειλεί πάλι την οικονομία της Ευρωζώνης γι’ αυτό και «το διοικητικό συμβούλιο θα δράσει καταλλήλως για να ανταποκριθεί στην κατάσταση, ώστε να διασφαλίσει την ανάκαμψη της οικονομίας και να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας στον πληθωρισμό». Προς το παρόν διατηρεί αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ που, όπως επανέλαβε, θα παραμείνει ενεργό τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και δεν θα λήξει προτού τελειώσει η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Διατηρεί, επίσης, αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στο -0,5%. Μέχρι στιγμής φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που προεξοφλούσαν πως η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση τώρα, αλλά θεωρούν ότι τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσει αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ. Μεγάλη μερίδα οικονομικών αναλυτών εξακολουθεί να προβλέπει αυτήν ακριβώς την κίνηση και πιθανώς πολύ περισσότερα. Ανάμεσά τους, ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτής της Pictet Wealth Management, που μιλώντας στο Reuters τόνισε: «Εμμένουμε στην εκτίμησή μας ότι η τράπεζα θα επεκτείνει το πρόγραμμα κατά 500 δισ. ευρώ, αλλά εκτιμούμε πως θα παρουσιάσει και κάτι άλλο παράλληλα».

Η πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνεται, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, ανακοίνωσαν μερικό και ολικό lockdown αντιστοίχως, επαναφέροντας έτσι την ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της Ευρωζώνης. Η ανάκαμψη που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στη διάρκεια του καλοκαιριού φαίνεται τώρα να ανήκει στο παρελθόν και η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με το φάσμα δεύτερης ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή