Στο 33,1% εκτινάχθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο

Στο 33,1% εκτινάχθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ το γ΄ τρίμηνο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν θεαματικό ρυθμό 33,1% σε ετήσια βάση, έναν ρυθμό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 1947 που ξεκίνησε η καταγραφή των στατιστικών μεταβολής του ΑΕΠ, ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία, αντιστρέφοντας σε μεγάλο βαθμό την κατάρρευση που της είχε προκαλέσει τους αμέσως προηγούμενους μήνες η πανδημία.

Η θεαματική αύξηση του ΑΕΠ καταγράφηκε καθώς άρχισαν και πάλι να λειτουργούν οι επιχειρήσεις της ενώ εισέρρεε από παντού χρήμα από τη δέσμη μέτρων που ενέκρινε η Ουάσιγκτον για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, η οικονομία της υπερδύναμης σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 7,4% σε τριμηνιαία βάση, ποσοστό που με αναγωγή ανέρχεται στο 33,1% σε ετήσια βάση.

Το άλμα της ανάκαμψης είναι ευθέως ανάλογο της απότομης πτώσης που είχε σημειώσει το ΑΕΠ της υπερδύναμης και συνάδει με τις προβλέψεις των οικονομολόγων για εκτίναξη 32%, έστω κι αν τις ξεπέρασε ελαφρώς. Σημειωτέον ότι μόλις πριν από τρεις μήνες οι προβλέψεις μιλούσαν για ανάπτυξη 18%. Ισχυρός μοχλός που έδωσε ώθηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν οι προσωπικές δαπάνες των Αμερικανών που εκτινάχθηκαν κατά 40,7%, καταγράφοντας ακόμη ένα ρεκόρ. 

Ο εντυπωσιακός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ καθιστά σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται και βρίσκεται πάλι σε ανοδική πορεία. Οι οικονομικοί αναλυτές  προειδοποιούν, πάντως, πως η ανάπτυξη θα είναι ενδεχομένως πολύ πιο περιορισμένη, ίσως και ασταθής, τους επόμενους μήνες, δεδομένου, άλλωστε, ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αποδεικνύεται βαρύτατο και τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις προσδοκίες για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας από ακόμη μία δέσμη μέτρων, οι ελπίδες τείνουν να εξανεμισθούν, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στα δύο κόμματα του Κογκρέσου και στον Λευκό Οίκο έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Ενας πρόσθετος λόγος για ανησυχία ή έστω επιφυλακτικότητα είναι πως στα μισθολόγια των επιχειρήσεων οι υπάλληλοι είναι κατά 11 εκατομμύρια λιγότεροι σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ως εκ τούτου οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να σημειωθεί πλήρης ανάκαμψη του αμερικανικού ΑΕΠ.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Μάικλ Φερόλι, οικονομολόγος της JPMorgan Chase, «στον βαθμό που μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η επαναλειτουργία της οικονομίας οδήγησε στη θεαματική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, έχουμε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς ήδη έχουμε ανοίξει τα πάντα και δεν περιμένουμε περαιτέρω τόνωση από αυτό, ενώ έχουμε αρχίσει και πάλι να αναστέλλουμε κάποιες δραστηριότητες εξαιτίας του δεύτερου κύματος».

Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Πράγματι, ακόμη και με τη θεαματική αυτή ανάπτυξη-ρεκόρ, το ΑΕΠ της υπερδύναμης παραμένει σε επίπεδα κατά 35% χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας. Εξαιτίας της πανδημίας, άλλωστε, παραμένουν κλειστές επιχειρήσεις και χάνονται θέσεις εργασίας στους ζωτικούς τομείς του τουρισμού και των εστιατορίων. Παράλληλα με την είδηση για το ΑΕΠ, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να έχουν μειωθεί την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από όσο είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις πέντε ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έδωσαν στον πρόεδρο Τραμπ το τέλειο έναυσμα για να θριαμβολογήσει. Σε μήνυμά του στο Τwitter τόνισε πως πρόκειται για «τη μεγαλύτερη και την καλύτερη ανάπτυξη στην ιστορία της χώρας» και προσέθεσε πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν «θα τα καταστρέψει όλα» αυξάνοντας τους φόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή