Χρηματιστήριο: Κοντά στο 9% οι απώλειες του Οκτωβρίου

Χρηματιστήριο: Κοντά στο 9% οι απώλειες του Οκτωβρίου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή αλλά μη πειστική «ανάσα» πήρε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να βγαίνουν κερδισμένοι στο σημερινό «μπρα ντε φερ» με τους πωλητές. Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης δεν ξεκόλλησε από το χαμηλό έξι μηνών, παραμένοντας στη δείνη της οικονομικής και υγειονομικής αβεβαιότητας, ενώ οι σωρευτικές απώλειες του Οκτωβρίου έφθασαν το 8,8%.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,81% και τερμάτισε στις 569,50 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 550 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 571 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από το πρωί διακινήθηκαν συνολικά 49,2 εκατομμύρια τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 1.329 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε σταθεροποιητικά, μη συμμετέχοντας στην προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος κα παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ενδεικτικά, η μετοχή της Eurobank υποχώρησε κατά 1,83% στο 0,2847 ευρώ, με τον όγκο των τεμαχίων να ξεπερνάει τα 13 εκατομμύρια. Αντίθετα, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 0,77%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,29% και της Alpha Bank κατά 0,46%.

Εν απουσία του τραπεζικού κλάδου, ο Γενικός Δείκτης βρήκε στηρίγματα σε μεμονωμένες εισηγμένες, όπως η μετοχή του Γρ. Σαράντη (+4,06%), του Τιτάνα (+3,08%), της ΕΥΔΑΠ (+2,15%) και της Viohalco (+2,19%). Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Jumbo (-2,04%), Aegean (-2,04%), ΓΕΚ Τέρνα (-1,70%) και Coca-Cola (-1,83%).

Στο 7% οι εβδομαδιαίες απώλειες 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση σηματοδότησε το τέλος του Οκτωβρίου, ένας μήνας κατά τον οποίο το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε το 8,8% της αξίας του. Μάλιστα, από τις αρχές του 2020, οι σωρευτικές απώλειες αγγίζουν πλέον το 38%. Σε επίπεδο εβδομάδες δε, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξης του 7%.

Η αβεβαιότητα στοιχειώνει το Χ.Α.

Η ελληνική αγορά, όπως αποδείχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, φαίνεται πως ακόμη δεν έχει δοκιμάσει το κατώτατο όριό της. Άλλωστε, η εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων και η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων εκτιμάται ότι θα καθηλώσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία, υπονομεύοντας σημαντικά το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές, είναι η αμφισβήτηση των προοπτικών του επόμενου έτους, δηλαδή του 2021, ιδίως αν δεν υπάρξει άμεση εύρεση και τάχιστη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. 

Την ίδια ώρα, το κύμα ρευστοποιήσεων εντείνεται και από την τραπεζική αβεβαιότητα, με το πρόσφατο παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς να είναι απολύτως ενδεικτικό της κατάστασης. Οι επενδυτές θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστεί να λάβουν γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να επιλύσουν τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος εξακολουθεί να «πνίγει» τα τραπεζικά κεφάλαια. 

Στο «κόκκινο» Ευρώπη, Wall 

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα επηρεάζεται από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία οδηγεί ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις στη λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων. Αποτέλεσμα είναι οι αναλυτές να φοβούνται μια ενδεχόμενη επιστροφή της ύφεσης, πλήττοντας τις οικονομικές επιδόσεις τόσο του 2020 όσο και του 2021. Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν να προσπαθούν να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,41% και τις 430 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -0,86%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,51%, ο γαλλικός CAC στο -0,08% και ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,19%. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλανικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να διολισθαίνει κατά 1,41% ή κατά 376 μονάδες, τον τεχνολογικό Nasdaq κατά 2,60% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 κατά 1,75%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή