Αποτελεσματική υπό όρους η bad bank

Αποτελεσματική υπό όρους η bad bank

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank είναι αναγκαία καθώς θα ωθήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι όροι πρέπει να είναι αυστηροί. Οπως δείχνει και η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ, επισημαίνει, οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τους όρους δανεισμού, ενώ την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρια, τόνισε πως η δημιουργία μιας bad bank ή ενός δικτύου ευρωπαϊκών bad banks θα αποτελούσε την αποτελεσματική λύση για τα NPLs. 

Σύμφωνα με τη Scope, υπάρχουν κάποια σοβαρά εμπόδια σε ένα τέτοιο εγχείρημα, ωστόσο η ιδέα μιας bad bank είναι λογική και αναγκαία. Για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της, θα πρέπει: α) να αφορά μόνο τις τράπεζες της Ευρωζώνης, καθώς αυτό θα διευκόλυνε την αποδοχή της, β) να δέχεται μόνο τραπεζικά NPLs που προκύπτουν από καταστάσεις που σχετίζονται με την πανδημία και γ) τα παλαιότερα NPLs από την τελευταία κρίση να μην είναι επιλέξιμα.

Βαρύ πρόστιμο σε ινστιτούτο ομορφιάς

Πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στην εταιρεία υπηρεσιών αισθητικής Cosmedical Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, καθώς, ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών, διαπίστωσε ότι υιοθέτησε παραπλανητικές και επιθετικές εμπορικές πρακτικές. Το χειρότερο; Η επιχείρηση παρέλειψε να παραδώσει στους πελάτες της αντίγραφο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών καθώς και το έντυπο αναιτιολόγητης υπαναχώρησης, εισέπραξε προκαταβολικά το συμφωνηθέν τίμημα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν επέστρεψε τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά για τις μη παρασχεθείσες υπηρεσίες σε περιπτώσεις συμβάσεων από τις οποίες οι συμβαλλόμενοι υπαναχώρησαν.

Ολοκλήρωσε έργο στη Χιλή ο όμιλος Mytilineos

Οι δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν εμπόδισαν τη Mytilineos να ολοκληρώσει εντός προγραμματισμού (15 μήνες) την κατασκευή της μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 170 MW στο Tarapaca της Χιλής («έργο Atacama»). H  Mytilineos ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση του έργου που της ανατέθηκε μέσω σύμβασης που υπεγράφη με την Atacama Solar S.A., θυγατρική της Sonnedix, στις 10 Απριλίου 2019. Το έργο Atacama είναι το μεγαλύτερο της Sonnedix και το δεύτερο μεγαλύτερο έργο στη Χιλή.

«Καμπανάκι» από ΟΠΑΠ στο Χ.Α. λόγω ομολόγου

Το παραδοσιακό καμπανάκι έναρξης της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών χτύπησε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γιαν Κάρας, με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α. του εταιρικού ομολόγου της εισηγμένης. «Μετά την επιτυχία του πρώτου ομολόγου που εισήχθη προς διαπραγμάτευση το 2017, ο ΟΠΑΠ κατάφερε για ακόμα μία φορά να προσελκύσει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και γι’ αυτή την έκδοση, η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από τρεις φορές», υπογράμμισε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Κάρας, τονίζοντας πως η επιτυχημένη πορεία της έκδοσης, ειδικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που η πανδημία έχει διαμορφώσει, αποδεικνύει σαφώς την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ιδιωτών αλλά και θεσμικών, προς την εταιρεία. 

Αγορά ακινήτου από την Generali

Σε μία από τις λίγες σημαντικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων κατά το 2020 προβαίνει ο ασφαλιστικός όμιλος Generali, καθώς προχώρησε στην απόκτηση νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων 8.000 τ.μ. στη συμβολή των Λ. Συγγρού και Λαγουμιτζή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα προσέγγισε τα 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων υψηλών προδιαγραφών, το οποίο κατασκευάζεται αυτή την περίοδο από το κοινό εταιρικό σχήμα των Dimand Real Estate και Prodea Investments. Ουσιαστικά η Generali θα αποκτήσει το 50% του συγκροτήματος γραφείων, καθώς η συνολική επιφάνεια ανωδομής διαμορφώνεται σε 17.000 τ.μ., πλέον 9.000 τ.μ. υπογείων. Το συγκρότημα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021 ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Θα είναι πιστοποιημένο κατά LEED (σε βαθμίδα Gold) για τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του. Ρόλο εκπροσώπου της Generali ανέλαβε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή