Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο του…εμβολιασμού

Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο του…εμβολιασμού

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ισχυρή ζήτηση χαρακτηρίστηκε η έκδοση του τριετούς «ανθρωπιστικού» ομολόγου της Gavi, εταιρείας που συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για τον εμβολιασμό του τρίτου κόσμου. Το ομόλογο, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των «κοινωνικών», συγκέντρωσε πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια προσφορές. 

Αποτέλεσμα ήταν η Gavi να αντλήσει 500 εκατομμύρια δολάρια με απόδοση μόλις 0,44%. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω του ειδικού χρηματοδοτικού σχήματος Διεθνής Χρηματοδοτική Διευκόλυνση για την Ανοσία (IFFF).

Η Gavi, παραδοσιακά, συγκεντρώνει κεφάλαια, προκειμένου να συνδράμει στην αύξηση της πρόσβασης των παιδιών των φτωχώτερων χωρών σε φάρμακα και εμβόλια. Μάλιστα, η σημερινή έκδοση εντάσσεται και στο πλαίσιο των ενεργειών εναντίον της Covid-19.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, το κόστος εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού είναι πιθανό να υπερβεί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, από τον Μάιο αναζητούνται λύσεις για την εξασφάλιση των κατάλληλων καναλιών χρηματοδότησης.

Από το 2006, η IFFF έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με στόχο τη διανομή διάφορων εμβολίων στον τρίτο κόσμο. Την ίδια ώρα, από τις αρχές του 2020 έχει δεχθεί δωρεές ύψους 926 εκατ. δολαρίων από τουλάχιστον 60 διαφορετικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ομόλογα της IFFF τυγχάνουν της αξιολόγησης «ΑΑ» από τον Standard & Poor’s, «Αa1» από τη Moody’s και «ΑΑ-» από τη Fitch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή