Πέφτουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Πέφτουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω ανησυχιών για τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως, αλλά και την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για ένα δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγεί ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του ιού. Χαρακτηριστικά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την επιβολή lockdown από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, ενώ η Γερμανία προχώρησε σε «μερικό» lockdown που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κλείσιμο της εστίασης και των αθλητικών χώρων για ένα μήνα, αρχής γενομένης από τις 2 Νοεμβρίου, με την κατάσταση να αναμένεται να επαναξιολογηθεί σε δύο εβδομάδες. Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη και η σηματοδότηση για περαιτέρω ενίσχυση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα. Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική του, αποφασίζοντας ομόφωνα ότι στην επόμενη συνεδρίασή του στις 10 Δεκεμβρίου, η οποία θα συνοδεύεται από την επικαιροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας, θα γίνει διεξοδική επανεξέταση των οικονομικών προοπτικών ώστε να προσαρμοστούν αναλόγως τα νομισματικά εργαλεία που διαθέτει. Στόχος είναι να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και να μετριαστεί ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας της COVID-19 στην οικονομία και στον πληθωρισμό. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι παράγοντες που δύνανται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη υπερτερούν, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Η προοπτική ενίσχυσης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ οδήγησε σε άνοδο των τιμών των ευρωπαϊκών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρεί σε χαμηλό 7 μηνών -0,65% την Πέμπτη. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου σημείωσε πτώση σε χαμηλό δύο εβδομάδων, 1,1648 την ίδια ημέρα, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 1,1660/80 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 1,6%. Στην εν λόγω πτωτική πορεία του ευρώ/δολαρίου συνέβαλαν και τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου των ΗΠΑ, που έδωσαν ώθηση στο δολάριο, και τα οποία έδειξαν τριμηνιαία αύξηση κατά 33,1% (σε ετησιοποιημένη βάση), κυρίως λόγω ισχυρής αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.  
 
* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή