ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οκτώ συν ένα μέτρα στήριξης για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους

Οκτώ συν ένα μέτρα στήριξης για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους

Τα νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε δύο ακόμη γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής, την επέκταση του επιδόματος των 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας, αλλά και υποχρεωτική μείωση ενοικίου για τις επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε τα όπλα και πυρομαχικά, να τα ρίχνουμε στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αξιοποιώντας με σύνεση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τόνισε.

Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες αυτές είναι οι εξής:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, εργοδοτών σε όλη την επικράτεια που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ δύνανται να τεθούν σε αναστολή εργασίας και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης των 534 ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή της δημόσιας αρχής, αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας του εργαζομένου και οι απολύσεις είναι άκυρες, ενώ οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
  • Παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που κλείνουν για το μήνα Νοέμβριο και έως τα τέλη Απριλίου, με δυνατότητα αποπληρωμής σε δόσεις από το 2021.
  • Για τους εργαζομένους σε αναστολή, δύναται η δυνατότητα αναστολής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών Νοεμβρίου. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων των δανείων, σε συνεννόηση με την Ενωση Τραπεζών.
  • Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
  • Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επεκτείνεται το μέτρο της ευέλικτης εργασίας.
  • Οι επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου και πλήττονται σημαντικά, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους που πλήττονται.
  • Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές συμψηφίζεται το ένα-τρίτο της ζημίας του με τις φορολογικές τους οφειλές
  • Χορηγείται επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Και στις δύο καινούριες επιστρεπτέες προκαταβολές, το 50% δεν επιστρέφεται. Στις επιστρεπτέες λαμβάνεται υπόψη ο μειωμένος τζίρος.

Δικαίωμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση τζίρου και ειδικότερα οι επιχειρήσεις που κλείνουν τον Οκτώβρη. Με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος  των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και 2,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, υπογράμμισε. Στόχος μας είναι να κρατηθεί η κοινωνία όρθια. Θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Επισυνάπτεται η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.