Ανάπτυξη 4,9% πέτυχε η Κίνα το τρίτο τρίμηνο

Ανάπτυξη 4,9% πέτυχε η Κίνα το τρίτο τρίμηνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία περίοδο που οι οικονομίες των χωρών δοκιμάζουν τις αντοχές τους απέναντι στην πανδημική κρίση, η Κίνα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξης του 4,9% μεταξύ Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική υπηρεσία. 
Στο διάστημα αυτό καμία άλλη χώρα δεν έχει δείξει παρόμοια ανάπτυξη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κινεζική οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της τις επιπτώσεις της κρίσης και να επανέρχεται σταδιακά σε φάση ανάκαμψης. 

Αντίθετα, οι οικονομίες των περισσότερων χωρών της Ευρώπης έχουν βυθιστεί σε ύφεση, ενώ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν την εξάπλωση της COVID-19. 

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, τους τελευταίους μήνες οι κινεζικές αρχές κατάφεραν να μηδενίσουν σχεδόν τα κρούσματα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας. Πολλά εργοστάσια επανήλθαν σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές βρίσκονται και πάλι σε ανοδική τροχιά. Σε περίπτωση ωστόσο που η ζήτηση από το εξωτερικό περιοριστεί λόγω κορωνοϊού, τότε η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλο πρόβλημα, λέει η εκπρόσωπος της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας Λίου Αϊχουα στην DW. «Παρά τις θετικές εξελίξεις στην καταπολέμηση της πανδημίας διεθνώς, μας είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα. Εξακολουθούν να υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Εκτός αυτού η ζήτηση στο εσωτερικό της Κίνας δεν έχει φθάσει ακόμα σε ικανοποιητικά επίπεδα, μιας και η ανάκαμψη των επιχειρήσεων δεν γίνεται με ίδιους ρυθμούς σε ολόκληρη τη χώρα». 

Ο Μάικλ Πέτις, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, επιβεβαιώνει τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας κάνοντας αναφορά στην πορεία του κινεζικού λιανεμπορίου. Το τελευταίο έχει συρρικνωθεί αισθητά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καταγράφοντας πτώση 7,2%.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του στην DW προσθέτει ότι η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα οφείλεται στην παραγωγή, στις εξαγωγές και στις τεράστιες δημόσιες επενδύσεις. «Η κινεζική ηγεσία είναι σε θέση να πετύχει όποιο οικονομικό στόχο επιθυμεί. Αυτό δεν έχει να κάνει με πραγματική ανάπτυξη, αλλά με οικονομική δραστηριότητα. Θέλεις να ενισχύσεις στην Κίνα την ανάπτυξη; Βρες ένα ποτάμι και φτιάξε μια γέφυρα, είτε τη χρειάζεσαι είτε όχι. Ετσι, η Κίνα διασφαλίζει ανάπτυξη». 

Οπως έχει ανακοινώσει σε εκτιμήσεις του το ΔΝΤ, η κινεζική οικονομία φέτος θα «τρέξει» με ανάπτυξη 2%, ποσοστό σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό ρυθμό ανάπτυξης. Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η Κίνα επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα έναντι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ που αναμένουν φέτος συρρίκνωση των οικονομιών τους εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομική τους δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή