Με πριμ αποζημίωσης 5% η εθελουσία έξοδος στην Πειραιώς

Με πριμ αποζημίωσης 5% η εθελουσία έξοδος στην Πειραιώς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε χθες και θα διαρκέσει έως και τις 18 Νοεμβρίου το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του οποίου προσδοκάται η μείωση του προσωπικού κατά 500 έως και 1.000 άτομα. Το πρόγραμμα προβλέπει ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ με πριμ αποζημίωσης 5% για όσους όμως εργαζομένους δηλώσουν συμμετοχή έως και την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, και αποτελεί μέρος του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και τη μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Το σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης επισπεύδεται ενόψει της μετατροπής των Cocos των 2 δισ. ευρώ που κατέχει σήμερα το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Η μετατροπή αναμένεται να γίνει στις 2 Δεκεμβρίου, ημερομηνία υποχρέωσης πληρωμής του κουπονιού για τα Cocos και εφόσον ο SSM δεν επιτρέψει στην τράπεζα να πληρώσει το ποσό των 165 εκατ. ευρώ για το κουπόνι των Cocos που έχουν εκδοθεί το 2015 στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η απόφαση του SSM αναμένεται στις 13 Νοεμβρίου.

Η απόφαση για τη μετατροπή του Cocos σε μετοχές επικυρώθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης  Στουρνάρας, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Η μετατροπή θα γίνει χωρίς τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, δηλαδή αυτόματα αμέσως μετά τις 2 Δεκεμβρίου – οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή του κουπονιού. Η μετατροπή θα οδηγήσει στην αύξηση του ποσοστού που έχει το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς στο 61,3% από 26,4% που ελέγχει άμεσα σήμερα.

Οπως διευκρινίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς στο Χρηματιστήριο «η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά –υπολογίζεται περίπου σε 40 μονάδες βάσης– μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%». Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιακή απαίτηση αναφέρεται στην υποχρέωση για το 2020, μετά την ευελιξία που έδωσε ο επόπτης στο πλαίσιο των μέτρων κεφαλαιακής ελάφρυνσης λόγω της πανδημίας. Η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι η απόφαση του SSM περί μη πληρωμής του κουπονιού των Cocos, συνδέεται με «τη σύσταση που έχει απευθύνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού». Στην ίδια ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς διαψεύδει ότι χρειάζεται πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση και «ενημερώνει ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου, δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις». Η τράπεζα παραπέμπει σε ανακοίνωσή της στις 27 Οκτωβρίου 2020 ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον, καθώς, όπως σημειώνει, «η ισχυρή πορεία των θεμελιωδών της τράπεζας, τόσο σε σχέση με τα αποτελέσματα όσο και με την κεφαλαιακή της επάρκεια αλλά και την ποιότητα δανείων, συνεχίζεται απρόσκοπτα».

Το κυβερνητικό σχέδιο για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει την ιδιωτικοποίησή της εντός του 2021 και εφόσον οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν, με δεδομένο και την έξαρση της πανδημίας. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται επίσης να παρέμβει στη λειτουργία της τράπεζας και η διοίκηση, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ιδιωτικοποίησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή