Νέα μέτρα στήριξης φέρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Νέα μέτρα στήριξης φέρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Δευτέρα φέρνουν και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης πέραν αυτών που ήδη ισχύουν, οριζόντια, για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα επαναληφθούν ενδεχομένως βελτιωμένα τα μέτρα του πρώτου κύματος της πανδημίας και τα οποία αφορούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων και βέβαια τη συνέχιση των κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει και μέτρα που θα αφορούν το 2021, όπως για παράδειγμα η διατήρηση της μειωμένης προκαταβολής φόρου, τα οποία θα ανακοινωθούν προς το τέλος του έτους. Ειδικότερα, το πακέτο του δεύτερου κύματος θα περιλαμβάνει:

1. Αποζημιώσεις. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες θα κλείσουν με κρατική εντολή ή πλήττονται από την υγειονομική κρίση θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ μηνιαίως. Δεν αποκλείεται το ποσό να αυξηθεί.

2. Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων. Μετά την αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ του Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται τον Οκτώβριο για έξι μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Απρίλιο του 2021, για τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», οι αναστολές θα γενικευθούν για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί».

3. Μείωση ενοικίου. Οσον αφορά το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40%, ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή για τις περιοχές στο «4» κι από τη στιγμή που αυτές πληθαίνουν, θεωρείται πιθανό ότι θα επανέλθει ως οριζόντιο μέτρο στήριξης. Σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 30% της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 2 Νοεμβρίου έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τρίτου κύκλου. Παράλληλα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα έσοδά μου», στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτή την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον τέταρτο κύκλο ύψους 600 εκατ. ευρώ. Στον κύκλο αυτό όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετάσχουν θα επιστρέψουν το 50% του δανείου, εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3. Δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα ποσοστά των μη επιστρεπτέων ποσών ή των επιχειρήσεων που πλήττονται.

5. Ενα πλέγμα ρυθμίσεων θα τεθεί σε εφαρμογή προσεχώς, που θα καλύπτει σχεδόν όλους τους φορολογουμένους που είτε δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα χρέη τους μέσα στην καραντίνα είτε έχασαν τις ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί. Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων προβλέπει νέα ειδική ρύθμιση σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020. Δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η περίοδος εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή και των οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την καραντίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή