Σε αναστολή δόσης στεγαστικά αξίας 7 δισ.

Σε αναστολή δόσης στεγαστικά αξίας 7 δισ.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 152.000 έφτασαν οι αιτήσεις από οφειλέτες που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα» του υπουργείου Οικονομικών. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η αξία των δανείων που θα επιδοτηθεί φθάνει περίπου τα 10 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι η επιδότηση για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 108 εκατ. ευρώ και επιπλέον 280 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2021, αλλά το οριστικό κονδύλι που θα απαιτηθεί θα προκύψει μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και τον έλεγχο του κατά πόσον οι αιτούντες πληρούν τα κριτήρια. Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε χθες το σχετικό αίτημα για την έγκριση της επιδότησης από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η θετική γνωμοδότηση της οποίας θα αφορά τους όρους τους προγράμματος και όχι το ύψος του ποσού που θα διατεθεί.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, ένα ποσοστό οφειλετών, που υπολογίζεται στο 30% περίπου, θα βρεθεί εκτός επιδότησης, καθώς, με βάση την εικόνα που εμφανίζει, δεν πληροί τα κριτήρια. Ετσι η αξία των δανείων που θα επιδοτηθεί εκτιμάται στο 7 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση των αιτήσεων προκύπτει επίσης ότι η πλειονότητα των οφειλετών που έχει κάνει αίτηση για να λάβει επιδότηση έχει ενήμερα δάνεια, που έχουν λάβει αναστολή δόσης λόγω πανδημίας.

Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία, για το 90% των αιτήσεων, ενώ τα δάνεια που ήταν ούτως ή άλλως σε καθυστέρηση αντιστοιχούν στο 10% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. 

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών και ξεκινάει από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση της οφειλής και η συνέπεια στην αποπληρωμή για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. 

Η επιδότηση των τόκων για εννέα μήνες από το κράτος έρχεται να «κουμπώσει» με τα προγράμματα αναστολής δόσεων που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες και τα οποία λήγουν έως και τα τέλη Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων όχι μόνο για το 2020, αλλά και για το 2021. Ετσι η επιδότηση μπορεί να παρασχεθεί για χρονικό διάστημα εννέα μηνών, με σημείο εκκίνησης το αργότερο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ειδικά για όσους δανειολήπτες είχαν μη εξυπηρετούμενο ή καταγγελμένο δάνειο πριν από την πανδημία, η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει τη ρύθμιση της οφειλής με την τράπεζα. 

Η επιδότηση θα καταβάλλεται σε δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς και προϋπόθεση για την εκταμίευσή της είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής ως προς την καταβολή του τμήματος της μηνιαίας δόσης που του αναλογεί, δηλαδή να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο. Σε περίπτωση έκπτωσης του οφειλέτη από τη συνεισφορά του Δημοσίου, τα καταβληθέντα ποσά της συνεισφοράς αναζητούνται, καταλογίζονται στον οφειλέτη και επιστρέφονται εντόκως με επιτόκιο 2% από τον χρόνο καταβολής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή