ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Eρντογάν και το «τρίγωνο του διαβόλου»

o-erntogan-kai-to-trigono-toy-diavoloy-561139003

Η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο στο «τρίγωνο του διαβόλου», που δεν είναι άλλο από τα υψηλά επιτόκια, ο πληθωρισμός και η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά το νέο ιστορικό ναδίρ της λίρας.

«Η απάντησή μας σε αυτούς που προσπαθούν να πολιορκήσουν τη χώρα μας στο οικονομικό πεδίο είναι ένας νέος πόλεμος οικονομικής απελευθέρωσης», τόνισε ο πρόεδρος Ερντογάν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πόλη Βαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει φέρει εις πέρας μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, εξίσου σημαντικές με την κατάργηση των παραχωρήσεων προς τις δυνάμεις της Δύσης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι οποίες ακυρώθηκαν από τη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η ομιλία του Ερντογάν διατυπώνεται μία ημέρα μετά το νέο ιστορικό ναδίρ της λίρας, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί χθες στις 8,3849 λίρες έναντι του δολαρίου. Στη διάρκεια του Οκτωβρίου, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 8% της αξίας της, ενώ από τις αρχές του έτους έχει υποτιμηθεί σχεδόν κατά το ένα-τρίτο, σημειώνοντας τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων από τις αναδυόμενες αγορές, μετά το ρεάλ Βραζιλίας.

Παρότι ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του απέναντι στο υψηλότερο κόστος δανεισμού, η κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει τα επιτόκια, με τελευταία την αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες τον Σεπτέμβριο. Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ της ανορθόδοξης θεωρίας ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αντί να αποκλιμακώνουν τον πληθωρισμό.

Οι ρυθμοί αύξησης των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία αναμένεται να επιταχυνθούν στο 12% τον Οκτώβριο, από 11,75% του προηγουμένου μηνός, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών του Bloomberg. Ο στόχος της κυβέρνησης της Άγκυρας είναι στο 5%.