«Τράπεζα» επενδύει στην αλληλεγγύη και στην προσφορά

«Τράπεζα» επενδύει στην αλληλεγγύη και στην προσφορά

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σχέση μπορεί να έχουν 420.000 φραντζόλες ψωμί, 110.000 βιβλία, 237 άτοκα δάνεια, 125 ποδήλατα και 19.000 δένδρα; 
Ολα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο μιας τράπεζας διαφορετικής από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Μια τράπεζα που δεν έχει χρηματοκιβώτιο ούτε ταμίες, αλλά ένα όραμα το οποίο παίρνει σάρκα και οστά μέσα από ένα σύστημα διαμεταφοράς αγαθών και υπηρεσιών. 

Η Humanitarian Bank (Ανθρωπιστική Τράπεζα) απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και στόχος της είναι να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της φτώχειας, περιβαλλοντικά προβλήματα και να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι κοινωνικές ανισότητες.
Η δραστηριότητά της, αν και είναι τόσο πολύπλευρη, διατηρεί μια έντονη συνοχή μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου ανθρώπων που προσφέρουν χρόνο, κόπο και μοιράζονται το κοινό όραμα για τη βοήθεια των λιγότερο τυχερών. Ο καθένας προσφέρει ό,τι έχει, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει αυτή την προσπάθεια συνδράμει είτε εθελοντικά είτε μέσω χορηγιών, είτε μέσω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. 

Η διανομή, για παράδειγμα, 420.000 μονάδων ψωμιού σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη γίνεται μέσω συνεργασίας με μια αρτοποιία που διαθέτει τρεις φούρνους και προσφέρει τα «περισσεύματα» της ημερήσιας παραγωγής στην Humanitarian Bank. Οι άνθρωποι της τράπεζας στη συνέχεια διαθέτουν όλο το σύστημα logistics που απαιτείται, ώστε να φτάνει το ψωμί την ίδια ημέρα, φρέσκο, σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. 

Με παρόμοιο τρόπο γίνεται η συλλογή ρούχων τα οποία αναλαμβάνει η Humanitarian Bank να παραλάβει, κάνει τη διαλογή (κρατάει μόνο εκείνα που είναι σε καλή κατάσταση) και τα αποθηκεύει σε έναν χώρο που διαθέτει προκειμένου να προσέλθει όποιος έχει ανάγκη. 

Η Humanitarian Bank τα έξι χρόνια της δραστηριότητά της έχει προσφέρει τροφή σε πάνω από δύο εκατ. άτομα, έχει καλύψει ράφια σε πάνω από 525 βιβλιοθήκες, έχει φυτέψει χιλιάδες δένδρα, ενώ φαίνεται ότι αξιοποιεί στο έπακρο τις τάσεις της εποχής. 

«Τράπεζα» επενδύει στην αλληλεγγύη  και στην προσφορά-1

Η εταιρική ευθύνη

Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί σήμερα μέρος της εταιρικής κουλτούρας κάθε επιχείρησης πλέον, και υπάρχουν δείκτες που μετρούν την απόδοση της καθεμιάς σε αυτό το επίπεδο. Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγεί ο εμπνευστής της Στέφανος Τσολακίδης, η συνεισφορά μεγάλων, και όχι μόνο, εταιρειών στις δράσεις της Humanitarian Bank δεν έχει μόνο αντίκτυπο σε φιλανθρωπικό επίπεδο αλλά και σε εταιρικό. 

Εργο της τράπεζας είναι επίσης το βιβλιοπωλείο των αστέγων, το οποίο διαχειρίζονται οι ίδιοι και στο οποίο αποστέλλονται εκατοντάδες βιβλία που αποτελούν συνήθως δωρεές. Κανείς μπορεί να επισκεφθεί το βιβλιοπωλείο και να προμηθευτεί βιβλία σε πολύ χαμηλές, σχεδόν συμβολικές τιμές. Πολλά από τα βιβλία προέρχονται από συγγενείς θανόντων, οι οποίοι δεν έχουν χώρο να τα αποθηκεύσουν, δεν τα χρειάζονται και δεν θέλουν να τα πετάξουν. 

«Είναι και αυτός ένας τρόπος ανακύκλωσης», υποστηρίζει ο κ. Τσολακίδης. Στην αποθήκη που βρίσκεται επί της Πειραιώς υπάρχουν εκτός από τα ρούχα και τα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη προσωπικής υγιεινής. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διανομή αγαθών σε εκείνους που τα στερούνται είναι ο χώρος και η μεταφορά των αντικειμένων, γεγονός το οποίο η τράπεζα έχει λύσει με την παραπάνω αποθήκη και το εκτενές δίκτυο διαμεταφοράς που διαθέτει, με συνεργαζόμενους οδηγούς, φορτηγά κ.τ.λ. 

Ταυτόχρονα η τράπεζα έχει προσφέρει χρηματοδότηση σε πολιτιστικές δράσεις Ελλήνων του εξωτερικού (ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ) καθώς και δάνεια μηδενικού επιτοκίου σε οικογένειες για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων. Ενα από τα επόμενα εγχειρήματα της τράπεζας έχει περιβαλλοντικό πρόσημο και αφορά την τοποθέτηση 1.000 οικιακών φωτοβολταϊκών σε σπίτια νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στόχος είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία των σπιτιών αυτών, ώστε να απαλλαγούν από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος.

Η λειτουργία

«Στους προσκόπους μας έμαθαν ότι πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα από μια καλή πράξη. Το μότο αυτό μου έμεινε. Μου έχουν προσφέρει πολλή αγάπη ως παιδί, έχω απόθεμα και θέλω να το δώσω πίσω», λέει στην «Κ» ο εμπνευστής της Humanitarian Bank Στέφανος Τσολακίδης, περιγράφοντας πώς προέκυψε η έμπνευση για αυτή τη δράση, η οποία μετράει περίπου έξι χρόνια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη, υπάρχουν άλλοι που έχουν περίσσευμα, εξηγεί ο κ. Τσολακίδης που εκτελεί χρέη διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο. «Διαμορφώσαμε την υποδομή ώστε να μπορούμε να φέρνουμε σε επαφή εκείνους που στερούνται πόρους, οι οποίοι είτε περισσεύουν –όπως π.χ. γεύματα από εστιατόρια– είτε παράγονται για να κατευθυνθούν στις δράσεις μας. Στην αποθήκη της τράπεζας γίνεται και συλλογή επίπλων τα οποία είτε καλύπτουν τις ανάγκες ιδιωτών είτε ιδρυμάτων. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιος θέλει να ξεφορτωθεί έπιπλα και δεν ξέρει πώς. Είτε λόγω θανάτου κάποιου συγγενούς είτε λόγω αντικατάστασης. ​​​​​​Εμείς θα στείλουμε φορτηγό, θα παραλάβει τα έπιπλα και θα τα φέρουμε στην αποθήκη που διατηρούμε στο κέντρο της Αθήνας», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Τσολακίδης. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι πόροι υπάρχουν, απλώς απαιτείται ο συντονισμός τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή