ΔΝΤ: Διψήφια η ύφεση στη Γαλλία το 2020

ΔΝΤ: Διψήφια η ύφεση στη Γαλλία το 2020

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διψήφια ύφεση αναμένει για τη Γαλλία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο εκτιμάει ότι το 2020 θα αποτελέσει ένα «χαμένο» έτος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Με τη χώρα να βρίσκεται σε γενικό lockdown, ανάλογο του Μαρτίου-Απριλίου, το Ταμείο εκτιμάει ότι το γαλλικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 10% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, ενώ όσον αφορά το 2021 προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 5% – 6%. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η επίδοση του επόμενου έτους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.

Αξίζει να σημεωθεί ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να επαναφέρει το καθεστώς της καραντίνας, αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος, το οποίο -σύμφωνα με το Παρίσι- θα προκαλέσει ύφεση 11% για το σύνολο του 2020.

Άλλωστε, η δημοσιονομική ζημιά για τον προϋπολογισμό του κράτους υπολογίζεται μόνο για τον Νοέμβριο, όσο δηλαδή διαρκέσει αυτός ο δεύτερος γύρος lockdown, σε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντας το δημόσιο χρέος στο 119,8% του ΑΕΠ.

«Χρειάζεται μια αξιόπιστη και φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη προσαρμογή, η οποία θα εφαρμοστεί όταν ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη» επισημαίνει το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση των καθιερωμένων επαφών με το οικονομικό επιτελείο της γαλλικής κυβέρνησης. Η προσαρμογή αυτή, μάλιστα, θα πρέπει να εστιάσει στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις υψηλότερες του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2020 και για το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει την ισχύ των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι προβλέπουν δημοσιονομικό έλλειμμα έως 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος έως 60% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή