Αγορές: Η επόμενη ημέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές

Αγορές: Η επόμενη ημέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάγες στα ηνία των μετοχών, οι οποίες οδηγούν τις αγορές, αναμένουν οι επενδυτές μετά την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα μάλιστα του ποιος εκ των Ντόναλντ Τραμπ ή Τζο Μπάιντεν καταφέρει να αναρριχηθεί στον θώκο του Λευκού Οίκου.

«Θα υπάρξει ένα rotation στα ηνία της αγοράς, το οποίο θα λάβει χώρα ανεξάρτητα από τον νικητή των αμερικανικών εκλογών» αναφέρει, ενδεικτικά, η JP Morgan, η οποία θεωρεί ότι πλέον έχει έρθει η ώρα αποεπένδυσης από τις τεχνολογικές μετοχές.

Ο κλάδος των τεχνολογικών εταιρειών, άλλωστε, επί σχεδόν δύο χρόνια ηγούταν της χρηματιστηριακής ανόδου, οδηγώντας τη Wall Street στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Κι αυτό, μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, από τον Οκτώβριο έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται μια αλλαγή, η οποία θα κορυφωθεί, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μετά τις προεδρικές εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 12 Οκτωβρίου ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει σημειώσει διόρθωση της τάξης του 9%.

Στροφή στις τράπεζες

Η JP Morgan, στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους επενδυτές να στραφούν εκ νέου στις μετοχές του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου, στις οποίες δίνει τη σύσταση «overweight». Την ίδια ώρα, θεωρεί ότι οι τεχνολογικές μετοχές θα διέλθουν μίας περιόδου στασιμότητας, η οποία θα διαρκέσει ανεξάρτητα των οικονομικών και θεμελιωδών μεγεθών των Apple, Alphabet, Amazon κ.α.

Αντίθετα, οι τραπεζικές και ασφαλιστικές μετοχές εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν ανοδικές τάσεις, ωφελούμενες από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία θα προκληθεί από τη σταδιακή άρση της νομισματικής στήριξης, ως απόρροια της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης.

Ξεκάθαρο αποτέλεσμα θέλουν οι αγορές

Όσον αφορά ειδικότερα τις αμερικανικές εκλογές, η JP Morgan επιθυμεί ένα ξεκαθάρο και ευκρινές αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης ή ενστάσεων, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μακρά πολιτική αβεβαιότητα.

Μάλιστα, το παραπάνω ισχύει ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο νικητής, ακόμη δηλαδή και στο ενδεχόμενο επικράτησης του υποψήφιου των Δημοκρατικών, ο οποίος αναμένεται να υιοθετήσει αυστηρότερους κανονισμούς για τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Κι αυτό, διότι ο Τζο Μπάιντεν είναι υπέρμαχος της περαιτέρω δημοσιονομικής τόνωσης, κάτι το οποίο είναι βέβαιο ότι θα παράσχει σημαντική στήριξη στις μετοχές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή