Άνοδος με επιφυλάξεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Άνοδος με επιφυλάξεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη πειστική άνοδο εμφάνισε στην έναρξη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να βλέπει με τα κυάλια το τεχνικό όριο των 600 μονάδων. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό, όταν ο τραπεζικός κλάδος παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ το φάντασμα της πανδημίας ρίχνει βαριά σκιά στην ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,60% και τερμάτισε στις 572,88 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 569 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 581 μονάδες. Χαρακτηριστικό των αδύναμων προοπτικών του κύριου χρηματιστηριού δείκτη είναι το γεγονός ότι σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (569 μονάδες) τα κέρδη ανήλθαν σε μόλις τρεις μονάδες. 

Την ίδια ώρα, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,9 εκατομμύρια ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας διακινήθηκαν 30,2 εκατομμύρια μετοχή. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, ενισχύθηκε κατά 0,69% και έκλεισε στις 1.338 μονάδες. 

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, για ακόμη μία ημέρα βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών πωλητών, αδυνατώντας να συμμετάσχει στην προπάθεια αντίδρασης. Έτσι, μοιραία εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις, με την Τράπεζα Πειραιώς να δέχεται νέο κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο έφερε τη μετοχή στο -4,58% και το 0,6250 ευρώ. Απώλειες κατά 1,43% εμφάνισε και η μετοχή της Alpha Bank, ενώ Εθνική Τράπεζα και Eurobank αυξήθηκαν κατά 1,49% και κατά 1,16% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να βρει ορισμένα μεμονωμένα στηρίγματα, όπως η μετοχή της Jumbo (+3,67%), η μετοχή του Σαράντη (+2,84%), η μετοχή του ΟΤΕ (+2,45%) και η μετοχή του ΟΠΑΠ (+2,02%). Ωστόσο, δεν έλλειψαν και τα βαρίδια, με τη μετοχή της Aegean να διολισθαίνει στο -3,79%, της ΕΥΔΑΠ στο -3,01% και του Fourlis στο -1,21%.

Στη δίνη της αβεβαιότητας και του κορωνοϊού

Η ελληνική αγορά, παρά τη σημερινή μη πειστική αντίδραση, παραμένει σε δεινή κατάσταση, εγκλωβισμένη στην άτραπο της οικονομικής αβεβαιότητας και της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εκτίναξη των κρουσμάτων άλλωστε, έχει επιφέρει αυστηροποίηση των μέτρων, με ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, αλλά και μερικό lockdown στην Αττική. Όλα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη του ΑΕΠ, με τον ακριβή αντίκτυπο να μην μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς. 

Την ίδια ώρα, περαιτέρω ανησυχίες προκαλούνται και από τις τραπεζικές εξελίξεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Άλλωστε, η πρόθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εξασκήσει τα Cocos των 6 ευρώ/μετοχή, αναμένεται να επιφέρει την -έστω και προσωρινή- κρατικοποίηση της τράπεζας, με το ποσοστό του Ταμείο να εκτινάσσεται από το σημερινό 26% σε πάνω από 60%. «Η ανάγκη ΑΜΚ τόσο στην Πειραιώς όσο και στις άλλες είναι δεδομένη και πλέον μένει να δούμε πρώτα τι λύση θα δοθεί για τα κόκκινα εκ μέρους της κυβέρνησης» σημειώνει, από την πλευρά της, η Fast Finance, στο ημερήσιο σημείωμά της..

Ράλι σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα είναι άκρως θετικό, μετά τις ευρείες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες προκλήθηκαν από την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, ως απόρροια του β’ κύματος του κορωνοϊού. Η σημερινή αλλαγή, σύμφωνα με τους επενδυτές, αποδίδεται στα πολλά υποσχόμενα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης και της Κίνας, αλλά και στην προσμονή για ένα «καθαρό» και άνευ αμφισβητήσεων αποτέλεσμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της Τρίτης.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,31% και διαμορφώνεται στις 346 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο +1,77%, ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,99%, ο γαλλικός CAC 40 στο +1,90% και ο ιταλικός FTSE MIB στο +1,96%. Εξίσου θετικό είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει άνοδο κατά 1,84%, ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 1,13% και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατά 1,52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή