Έκκληση του ΔΝΤ: Μην μειώσετε τις δαπάνες το 2021 – Η κρίση δεν έχει περάσει

Έκκληση του ΔΝΤ: Μην μειώσετε τις δαπάνες το 2021 – Η κρίση δεν έχει περάσει

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διατηρήσουν τις δαπάνες στα τρέχοντα επίπεδα κάλεσε τις χώρες των G20 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης της δημοσιονομικής τόνωσης, προκειμένου να στηριχθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

«Η πρώιμη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, ενώ η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιά και θα αυξήσει την πιθανότητα ευρείας κλίμακας χρεοκοπιών, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη» τόνισε, μεταξύ άλλων, το Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το α’ κύμα της πανδημίας, μόνο οι χώρες των G20 δαπάνησαν πάνω από 11 τρισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη των εθνικών οικονομιών, οι οποίες κατέγραψαν ύφεση – ρεκόρ.

Άλλωστε, το ΔΝΤ εκτιμάει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,4% του ΑΕΠ το 2020, προτού ανακάμψει κατά 5,2% του ΑΕΠ το 2021. «Η κατάσταση παραμένει οριακή και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αποσύρουν πρώιμα τα μέτρα στήριξης» προειδοποίησε σήμερα το Ταμείο.

Ήδη, αρκετές χώρες έχουν αποφασίσει να άρουν μια σειρά υποστηρικτικών μέτρων για το 2021, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των κρατικών προϋπολογισμών, τα ελλείμμα των οποίων εκτινάχθηκαν ακόμη και σε διψήφια ποσοστά το 2020.

«Μια μεγαλύτερη στήριξη από την τωρινή, είναι απολύτως επιθυμητή για το επόμενο έτος σε ορισμένες οικονομίες» συνέχισε το Ταμείο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του β’ κύματος της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι Βραζιλία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έχουν προϋπολογίσει λιγότερες δαπάνες για το 2021, επικαλούμενες την υποχώρηση των δεικτών ανεργίας σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος). 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή