Ανοδος στο Χρηματιστήριο έπειτα από πολλές εναλλαγές προσήμου

Ανοδος στο Χρηματιστήριο έπειτα από πολλές εναλλαγές προσήμου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη, αρκετή μεταβλητότητα και σχετικά χαμηλό τζίρο κύλησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα… πάνω-κάτω του τραπεζικού δείκτη ωστόσο να μην αφήνουν τον Γενικό Δείκτη να κρατηθεί πάνω από τις 580 μονάδες, παρά τις επιλεκτικές τοποθετήσεις που σημειώθηκαν σε κάποιους δεικτοβαρείς τίτλους.

Παρά την ανοδική διάθεση των διεθνών αγορών χθες, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο για τα χρηματιστήρια, και συνεπώς για το Χ.Α., με τις ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη να επιβάλλουν νέα, πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα με τη μορφή τοπικών lockdowns και τους διεθνείς οίκους ήδη να αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της οικονομίας προβλέποντας βαθύτερη ύφεση στο σύνολο του 2020 καθώς και πιθανή συρρίκνωση του ΑΕΠ σε πολλές χώρες και στο τρέχον δ΄ τρίμηνο.

Παράλληλα, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχουν επίσης οδηγήσει σε έντονη νευρικότητα τις αγορές το τελευταίο διάστημα, με τους επενδυτές να αναμένουν την «ετυμηγορία» της κάλπης για να ζυγίσουν τις συνέπειές της στα χαρτοφυλάκιά τους. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε δύσκολα για το Χ.Α., με τον Οκτώβριο να σημειώνει «βουτιά» κοντά 9%, και η συνέχειά του κάθε άλλο παρά εύκολη μοιάζει.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 572,88 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας έφτασε τις 581,26 μονάδες (+2,06%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,69% στις 1.338,60 μονάδες, με τις ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Jumbo να σημειώνουν άνοδο άνω του 2%, ενώ με κέρδη 0,79% στις 867,60 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης από κέρδη 5,2% στα υψηλά ημέρας τελικά έκλεισε με απώλειες 0,47%, στις 234,97 μονάδες. Εντονες ήταν οι διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να κινείται από το +4,4% έως και το -8,7%, κλείνοντας τελικά με απώλειες 5,31%, ενώ από κέρδη +5% η Alpha Βank «γύρισε» επίσης στα αρνητικά, με ενδοσυνεδριακές απώλειες άνω του 5%, και έκλεισε με πτώση 1,85%. Η Εθνική, από το +7,6% ενδοσυνεδριακά, έκλεισε στο +0,6% και η Eurobank, από το +5,2% στα υψηλά ημέρας, έκλεισε στο +1,16%.

Ο τραπεζικός κλάδος βιώνει δύσκολες μέρες στο ταμπλό του Χ.Α. εδώ και εβδομάδες και, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, χωρίς τη βοήθειά του ο δρόμος για την ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολος. Επιπλέον, είναι προφανές πως οι νέοι κίνδυνοι που δημιουργούν τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα για την ελληνική οικονομία θα έχουν σημαντική επίπτωση και στις συστημικές τράπεζες, κάτι που δικαιολογεί και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.

Οπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, πανδημία, γεωπολιτικός κίνδυνος και προβληματική εικόνα τραπεζών διαμορφώνουν σκηνικό που επιβαρύνει την επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας σε αποστροφή προς τον μετοχικό κίνδυνο. Η Λέον Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ από την πλευρά της αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας, με τη ζώνη των 580 με 550 μονάδων στον Γενικό Δείκτη να παραμένει κρίσιμη, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενδέχεται να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις διακυμάνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή