Ο αντίκτυπος των εκλογών στις αμερικανικές επιχειρήσεις

Ο αντίκτυπος των εκλογών στις αμερικανικές επιχειρήσεις

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν θέσει διαφορετικές προτεραιότητες και ευνοούν αναπόφευκτα διαφορετικές βιομηχανίες, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στους κλάδους και στις μετοχές των εταιρειών. Τους τελευταίους δύο μήνες και από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δίνουν σαφές προβάδισμα στον Τζον Μπάιντεν, οι μετοχές των εταιρειών που αναμένεται να ευνοήσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με τον Ντουμπράβκο Λάκος, αναλυτή της JP Morgan, οι μετοχές αυτών των εταιρειών, κοινώς το «καλάθι του Μπάιντεν», έχουν ανατιμηθεί κατά 4,5% όταν οι αντίστοιχες στο «καλάθι του Τραμπ» έχουν σημειώσει πτώση 16%.

Αναλυτικά, οι κλάδοι που θα ευνοηθούν αν επικρατήσει ο Μπάιντεν και θα δουν τις μετοχές τους να σημειώνουν κέρδη είναι:

– Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας:  ο Μπάιντεν αναμένεται να δώσει ώθηση στην πράσινη ενέργεια προς όφελος των αντίστοιχων εταιρειών και των μετοχών τους, που αναμένεται να σημειώσουν κέρδη. Οι μετοχές των εταιρειών αυτών έχουν ήδη ενισχυθεί σημαντικά. Ενδεικτική περίπτωση η Inveco Solar, που εκτινάχθηκε κατά 40% από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποχωρήσει.

– Οι υποδομές: σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank International Private Bank, μια νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών «συνεπάγεται έργα υποδομής σε μεγάλη κλίμακα, τα οποία θα τεθούν στην εμπροσθοφυλακή της επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας». Η JP Morgan κατατάσσει τις Vulcan Materials, Jacobs Engineering Group και Caterpillar στην κατηγορία κατασκευαστικών του «καλαθιού Μπάιντεν».

– Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης: οι αναλυτές προεξοφλούν πως μια νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου συνεπάγεται αυτομάτως μια γενναία δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας. Στην περίπτωση αυτή, θα επωφεληθούν οι εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

– Χαλάρωση των δασμών: μια κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να αποκλιμακώσει την ένταση με την Κίνα και τον πόλεμο των δασμών. Σύμφωνα με την Columbia Threadneedle Investments, «η βελτίωση των εμπορικών σχέσεων θα ευνοήσει τις εξαγωγές και επομένως πολλές αμερικανικές εταιρείες πρώτων υλών  αλλά και αγροτικών προϊόντων και σιτηρών».

– Η μαριχουάνα: οι μετοχές των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών παραγωγής κάνναβης έχουν σημειώσει άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν, δήλωσε πως η μαριχουάνα θα νομιμοποιηθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ σε περίπτωση νίκης του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, οι κλάδοι που θα ευνοηθούν θα είναι:

– Οι τράπεζες: σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ameriprise Financial, σε περίπτωση δεύτερης θητείας του Τραμπ, οι τράπεζες «μπορεί να έχουν νέο όφελος καθώς θα συνεχιστεί το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο και μπορεί να μειωθεί η φορολογία». Ετσι η JP Morgan κατατάσσει στο «καλάθι Τραμπ» τις μετοχές των τραπεζών Bank of America, Wells Fargo και Citigroup και προβλέπει πως θα σημειώσουν άνοδο. Ο κλάδος εκτιμάται πως θα ανήκει στους κερδισμένους ακόμη με την εκλογή Μπάιντεν, καθώς θα ωφεληθεί από το γενναιόδωρο πακέτο και ενδεχομένως από την άνοδο των αποδόσεων.

– Ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων: σύμφωνα με αναλυτές της Allianz Global Investors, μια δεύτερη νίκη του Τραμπ «συνεπάγεται μια πιο φιλική φορολογία και ένα πιο φιλικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον παραδοσιακό ενεργειακό κλάδο». Σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν, αντιθέτως, ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα απειλείτο από μια απαγόρευση στην ενοικίαση νέων εκτάσεων για εξορύξεις.

– Οι τεχνολογικοί κολοσσοί: τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί αναμένεται να επιβάλουν αυστηρότερες ρυθμίσεις στον κλάδο. Οπως, όμως, τονίζει η Deutsche Bank Private Bank, ο κλάδος «ήταν ένας από αυτούς που ωφελήθηκαν τα μέγιστα» από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ και «θα ωφεληθεί και πάλι από την ήπια στάση του σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο και την πολιτική ανταγωνισμού». Η Allianz εκτιμά πως οι Δημοκρατικοί «είναι πιθανότερο να επιβάλουν αλλαγές στους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως τη διάσπασή τους και τη συμμόρφωσή τους με περισσότερους κανόνες και ρυθμίσεις». 

– Η αμυντική βιομηχανία: μια δεύτερη θητεία Τραμπ «μάλλον θα εξακολουθήσει να ευνοεί τον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας», εκτιμά η Ameriprise Financial στην πρόσφατη μελέτη της και επισημαίνει πως ο Τραμπ θα εξακολουθήσει να επιδιώκει αύξηση των δαπανών για τον τομέα της άμυνας.

– Φαρμακοβιομηχανίες και βιοτεχνολογία: τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ταχθεί κατά των υψηλών τιμών στα φάρμακα με συνταγή γιατρού. Μια νίκη του Μπάιντεν, όμως, και ιδιαιτέρως αν συνοδευθεί με επικράτηση των Δημοκρατικών στη Γερουσία, συνεπάγεται περιορισμούς στον κλάδο της υγείας. Ως εκ τούτου θα αποτελεί ανακούφιση μια επανεκλογή του Τραμπ. Οπως τονίζει η Ameriprise, «μια νίκη των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο θα αυξήσει την πίεση στις φαρμακοβιομηχανίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή