Πολιτική σταθερότητα επιζητούν οι επενδυτές

Πολιτική σταθερότητα επιζητούν οι επενδυτές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα που άρχισε χθες είναι γεμάτη κινδύνους για τις αγορές και τους επενδυτές, που προσβλέπουν πρωτίστως σε ένα καθαρό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και θεωρούν κίνδυνο οποιοδήποτε αμφίρροπο αποτέλεσμα. Η Federal Reserve δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις στην προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίασή της.

Αν, πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, αναμένεται να επαναλάβει και να υπογραμμίσει την πρόθεση και την αποφασιστικότητά της να στηρίξει την οικονομία. Την Παρασκευή αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας και την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους δεκάδες επιχειρήσεις.

Για τις αγορές, το κάλλιστο δυνατό αποτέλεσμα είναι να υπάρξει ένας αδιαμφισβήτητος νικητής και να ακολουθήσει σταθερότητα. Η εκλογική αναμέτρηση στοιχειοθετεί το μεγαλύτερο ρίσκο για τις αγορές και επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός αβέβαιου αποτελέσματος. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, τόσο για τις αγορές όσο και για την οικονομία.

Μια καθαρή νίκη, αντιθέτως, και η άμεση παραδοχή της από όποιον ηττηθεί μπορεί να οδηγήσει σε ράλι των αγορών. Αυτή είναι τουλάχιστον η εκτίμηση των αναλυτών. Οπως τονίζει ο Ιαν Λίνγκεν, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΒΜΟ, «εάν δεν υπάρξει σαφής νίκη, θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τους τίτλους που ενέχουν ρίσκο». Ο ίδιος διευκρινίζει πως οι επενδυτές ανησυχούν ότι στην περίπτωση αμφίρροπου αποτελέσματος, μπορεί να περάσουν εβδομάδες και να μη σταθεροποιείται η κατάσταση. Το σημαντικότερο, όμως, για τον εν λόγω αναλυτή είναι ότι «συνολικά το τοπίο στο οποίο βρισκόμαστε δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο, αλλά είναι το τοπίο της πανδημίας και δεν θέλουμε ένα ασαφές αποτέλεσμα, που θα αφήσει τη χώρα να ανησυχεί για την ηγεσία της».

Οπως επισημαίνουν αναλυτές που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, μπορεί να είναι γνωστό ποιος αναδείχθηκε νικητής των εκλογών, αλλά να μην είναι σαφές ποιο από τα δύο κόμματα του Κογκρέσου θα έχει τον έλεγχο της Γερουσίας. Αυτό, όμως, ίσως να είναι το σημαντικότερο για το κατά πόσον θα μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι ο Τζο Μπάιντεν, θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με ένα μικρότερο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Δεν θα μπορεί πιθανότατα να προωθήσει τη φορολογική του μεταρρύθμιση και να επιβάλει τις αυξήσεις φόρων που σχεδιάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή