Νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ., ποιοι και πώς ενισχύονται

Νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ., ποιοι και πώς ενισχύονται

νέο-πακέτο-μέτρων-25-δισ-ποιοι-και-πώς-εν-561141721

Στην ενίσχυση της απασχόλησης και των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ μόνο για τον μήνα Νοέμβριο (2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους) προχωρεί η κυβέρνηση, επαναφέροντας τα μέτρα της καραντίνας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους καθώς και για αυτές τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή. Ωστόσο, ενώ οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων θα ισχύσουν μόνο για όσους κλείσουν με κρατική εντολή, η μείωση του ενοικίου αφορά όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές και εφόσον βρίσκονται στη λίστα των 522 ΚΑΔ.

Από το 1,5 δισ. ευρώ, τα 900 εκατ. αφορούν τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής (από 600 εκατ. ευρώ που αρχικά είχε ανακοινωθεί) και τα υπόλοιπα αφορούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, εφόσον έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας, και την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. 

Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης σε εργαζομένους – επιχειρήσεις επιμερίζεται ως εξής:

• 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ σε εργαζομένους σε αναστολή.
• 900 εκατ. ευρώ αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.
• 300 εκατ. ευρώ για την επέκταση κατά 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας.
• 150 εκατ. ευρώ για την αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και δόσεων ρυθμίσεων.
• 700 εκατ. ευρώ για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Επιστρεπτέα

Με βάση τη νέα διαδικασία, το 50% των κρατικών δανείων δεν επιστρέφεται. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή θα κλείσουν με κρατική εντολή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, μπορούν να συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τις 2.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις, ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα συνεχιστεί και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

Αναστολές υποχρεώσεων

Για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται με κρατική εντολή παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ που πληρώνεται τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή αυτή μπορεί να αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και μετά. Δηλαδή, το μέτρο δεν αφορά συνολικά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, παρά μόνο αυτές που θα κλείσουν με κρατική εντολή.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που θα κλείσουν υποχρεωτικά μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών του Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Την ίδια δυνατότητα έχουν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας για τις δόσεις ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που θα πρέπει να πληρωθούν τον Νοέμβριο. Η δόση αυτή, που δεν θα πληρωθεί αυτό τον μήνα, θα προστεθεί στο τέλος της ρύθμισης. Συνολικά υπολογίζεται ότι μαζί με τις οφειλές της καραντίνας οι φορολογικές υποχρεώσεις που θα μεταφερθούν για τον Απρίλιο του 2021 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ.

Mειώνεται κατά 40% το ενοίκιο στις «κόκκινες» περιοχές

Το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και εντάσσονται στη λίστα των 522 κωδικών αριθμών δραστηριότητας θα πληρώσουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τον μήνα Νοέμβριο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η περιφερειακή ενότητα να είναι για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου».  

Μειωμένο κατά 40% θα είναι και το ενοίκιο που θα πληρώσουν για τον τρέχοντα μήνα και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Το μειωμένο ενοίκιο ισχύει για την κύρια κατοικία τους ή και για τη φοιτητική κατοικία που νοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Επισημαίνεται ότι η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά όχι μόνο τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή κάποια επιχείρηση που θα συνεχίσει τις δραστηριότητες κανονικά ακόμη και αν είναι κερδοφόρα θα έχει μείωση του ενοικίου κατά 40%. Οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια θα καλυφθούν με το 30% του χαμένου ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου. Επί της ουσίας, θα έχουν έκπτωση φόρου από τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές τους (φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ).

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίτρινη ζώνη, ισχύει η προαιρετική μείωση του ενοικίου τουλάχιστον κατά 30%, η οποία εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν. Ειδικότερα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παρακάτω περιοχές θα έχουν μείωση ενοικίου κατά 40%: 

• Αττική, Εβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βοιωτία και Κυκλάδες.
Προαιρετική μείωση ενοικίου τουλάχιστον κατά 30% ισχύει στις περιοχές:

• Αιτωλοακαρνανία, Ανδρος, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Αχαΐα, Γρεβενά, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος – Κάσος, Κέα – Κύθνος, Κέρκυρα, Κεφαλληνία, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Λήμνος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Μήλος, Μύκονος, νήσοι Αττικής, Πάρος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σάμος, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χανιά, Χίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή