JP Morgan: Θετική για Πειραιώς η μετατροπή των CoCos σε μετοχές

JP Morgan: Θετική για Πειραιώς η μετατροπή των CoCos σε μετοχές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βραχυπρόθεσμα επώδυνη για τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς θα είναι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές, εκτιμά η JP Morgan Cazenove, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί επωφελής για την ίδια την τράπεζα επιτρέποντας την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, ενώ θα είναι θετική και για τη μετοχή της, η οποία θα γίνει πολύ πιο ελκυστική στους επενδυτές.

Οι εξελίξεις σχετικά με το κουπόνι των CoCos ύψους 165 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Δεκέμβριο, θέτουν την Τράπεζα Πειραιώς σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, σημειώνει η JP Morgan, τονίζοντας πως πάντως η τράπεζα έχει τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή θέση και την πρόθεση να πραγματοποιήσει την πληρωμή σε μετρητά, μετά και το σχετικό αίτημα που κατέθεσε στον SSM.

Η σχετική απόφαση του εποπτικού μηχανισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική συστημική τράπεζα, επισημαίνει. Και αυτό, γιατί εάν ο SSM κρίνει, όπως είναι και το πιθανότερο, να κινηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής απαγόρευσης από την ΕΚΤ διανομών σε πιστωτές και μετόχους από τις τράπεζες όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού, τότε η τράπεζα θα αναγκαστεί είτε να πραγματοποιήσει πληρωμή με μετοχές (όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, π.χ. Rabobank και Santander) ή να παραλείψει την πληρωμή κουπονιού για δεύτερη φορά, προκαλώντας την αυτόματη μετατροπή των CoCos σε μετοχές, οδηγώντας σε σημαντικό dilution (αραίωση) των μετόχων και στις δύο περιπτώσεις.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί απίθανο το σενάριο της πληρωμής σε μετοχές, ενώ τονίζει πως η αυτόματη μετατροπή σε μετοχές, που είναι και πιο πιθανή, αποτελεί έναν σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τους μετόχους της Πειραιώς. Η μετατροπή θα φέρει το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα στο 61% από 26% σήμερα, εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας και αναμφισβήτητα και εις βάρος του κράτους, δεδομένης της τιμής μετατροπής των 6 ευρώ ανά μετοχή έναντι της τρέχουσας τιμής μετοχής 0,66 ευρώ.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη προσφέρει την ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ένα από τα βασικά ζητήματα της τράπεζας και να βελτιωθεί ενδεχομένως το επενδυτικό της story μακροπρόθεσμα, ειδικά εάν ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, όπως μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των NPEs ή εκ νέου ιδιωτικοποίηση κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Αν και μία άμεση αύξηση κεφαλαίου φαίνεται να μην είναι στο «τραπέζι» αυτή τη στιγμή, λόγω του εξαιρετικά μικρού χρονικού διαστήματος έως την προθεσμία για την πληρωμή του κουπονιού, ωστόσο η ιδέα υπάρχει, όπως τονίζει η JP Morgan, και η πλειονότητα των επενδυτών με τους οποίους συνομίλησε, εκτιμά πως η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των NPEs μέσω ΑΜΚ θα ήταν επωφελής επενδυτικά για την τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει, τα CoCos δεν είναι ένα βιώσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο μακροπρόθεσμα, ενώ περιορίζει σημαντικά τις κινήσεις της διοίκησης, και γι’ αυτό η JP Morgan ανέμενε εδώ και καιρό ότι θα υπήρχε μία πιθανή αναδιάρθρωση (μέσω έκδοσης Tier 2 για παράδειγμα) έως το 2022. Αν και η μετατροπή μετοχών είναι η πιο δραστική λύση, θα αφαιρούσε ωστόσο έναν από τους κύριους κινδύνους γύρω από την Πειραιώς και θα καθιστούσε τη μετοχή πιο ελκυστική.

Εκτός αυτού, υπογραμμίζει, η Πειραιώς θα εξοικονομήσει 40 μονάδες βάσης από τα κεφάλαια CET1, αφού δεν θα έχει το βάρος των πληρωμών κουπονιών συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου σε 10% του σημερινού της αποθέματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή