Δύο διεκδικητές στην τελική φάση για το Galaxy της Αlpha

Δύο διεκδικητές στην τελική φάση για το Galaxy της Αlpha

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο υποψήφιοι επενδυτές, η Pimco και το επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ της Alpha Bank και την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, τη Cepal. Στην τελική φάση δεν προσήλθαν τελικά οι ιταλικές Cerved και Credito Fondiario (έχει εξαγοραστεί από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Elliot Management Corporation), οι οποίες ενώ είχαν προκριθεί στη shortlist των τεσσάρων επενδυτικών κεφαλαίων που είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προτάσεις, δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται το προσεχές 10ήμερο να αναδείξει τον προτιμητέο επενδυτή με τον οποίο θα κάνει την τελική διαπραγμάτευση, προκειμένου η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου. Η διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους επενδυτές αφορά το τίμημα για την πώληση έως και του 100% της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal, που αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους servicers (διαχειριστές δανείων) στην ελληνική αγορά, καθώς και την αποτίμηση του senior τμήματος του χαρτοφυλακίου Galaxy, που φέρει και την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή».

Να σημειωθεί ότι για την Pimco, που έχει ήδη εξαγοράσει το χαρτοφυλάκιο Pillar αξίας 2 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά υποσκελίστηκε από την ιταλική doValue στο τελικό στάδιο της συμφωνίας, το Galaxy της Alpha Bank συνιστά πρόκληση στην προσπάθειά της να αποκτήσει κρίσιμη μάζα στην ελληνική αγορά. Παρουσία στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε και σε αυτές της Ευρώπης, έχει και το αμερικανικό fund Davidson Kempner, που πρόσφατα πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του χαρτοφυλακίου Nemo, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, μέσω του servicer Prelios που της ανήκει στην Ιταλία, υπέγραψε συμφωνία και με την ιταλική Intesa για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένης της απόκτησης χαρτοφυλακίου ύψους 3 δισ. ευρώ.

Μέσω της συναλλαγής η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη των κόκκινων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από το 29% στο 13%, ενώ ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24% από 43,5% που ήταν στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Αντίστοιχα, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δισ. ευρώ στα 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Η εξυγίανση θα προέλθει από τη μείωση κατά 62% των NPEs, κατά 65% των καταγγελμένων δανείων και κατά 75% των δανείων λιανικής που έχουν ενταχθεί σήμερα στον νόμο Κατσέλη. Η Cepal θα καταστεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της Alpha Bank, αλλά και άλλων τραπεζών ή επενδυτικών κεφαλαίων, τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ.

Το project Galaxy μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα ελληνική τράπεζα και απαρτίζεται από τρία χαρτοφυλάκια με τις κωδικές ονομασίες Orion (αξίας 1,9 δισ. ευρώ) Galaxy II (αξίας 5,7 δισ. ευρώ) και Galaxy IV (αξίας 3,2 δισ. ευρώ) ευρώ. Η τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα για την ένταξη και των τριών χαρτοφυλακίων στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλή» και συνολικά η κρατική εγγύηση που θα παρασχεθεί θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ. Η ζημία που θα υπάρξει από την τιτλοποίηση έχει προσδιοριστεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ, και, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, θα καλυφθεί από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή