Made in China σε ψηφιακό εργοστάσιο

Made in China σε ψηφιακό εργοστάσιο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολυσχιδής κολοσσός ψηφιακού εμπορίου Alibaba, αφού συνέβαλε ώστε πολλές παραδοσιακές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να ακολουθήσουν τις επιταγές της εποχής, τώρα στρέφεται σε έναν άλλο στόχο. Αυτός δεν είναι άλλος από το να εκσυγχρονίσει τα απηρχαιωμένα εργοστάσια της Κίνας, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο όμιλος, τον οποίο ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο το πρώτο του έξυπνο εργοστάσιο, ένα μυστικό πείραμα που είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια. Η Alibaba διεξάγει το εν λόγω πείραμα στα περίχωρα της Χανγκζού, όπου βρίσκεται και η έδρα της, ενώ το τριώροφο εργοστάσιο αυτό ονομάζεται Σούνσι και σημαίνει «γρήγορος ρινόκερως». Το Σούνσι συνοψίζει την προσπάθεια της Alibaba να εκμεταλλευθεί τις τεχνολογίες της και τα δεδομένα που έχει και αφορούν τους χρήστες των υπηρεσιών της, ούτως ώστε η μεταποίηση ως κλάδος να βελτιώσει την αποδοτικότητά της, αλλά και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα και υψηλότερες απαιτήσεις των καταναλωτών. 

Το σημείο εκκίνησης για το πείραμα του Τζακ Μα είναι τα ρούχα, τα οποία, εάν μεταφρασθούν σε όρους αγοράς, θα δούμε πως για την Κίνα σημαίνουν σε αξία 2,2 τρισεκατομμύρια γουάν, ήτοι 328 δισ. δολάρια. Αυτά προκύπτουν βάσει των υπολογισμών της διεθνούς εταιρείας ερευνών αγοράς Euromonitor International. H Alibaba δηλώνει ότι στην Κίνα η μία στις τέσσερις αγορές που αφορούν ενδύματα, δηλαδή το 25% του συνόλου, διεκπεραιώθηκε μέσα από την πλατφόρμα της, προσφέροντάς της πρόσβαση σε απειράριθμα δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα τα παραθέτει και τα αναπτύσσει για να βοηθήσει τις εγχώριες εταιρείες ρούχων, που ασχολούνται είτε με τον σχεδιασμό τους είτε με την παραγωγή τους. Επίσης, ενοποιεί τις διαδικασίες προμήθειας πρώτων υλών, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος. Προς την επίτευξη του σκοπού αυτού η εταιρεία χρησιμοποιεί στο πρότυπο εργοστάσιο του Σούνσι την τεχνητή νοημοσύνη, τους ρομποτικούς βραχίονες, αλλά και πολλές άλλες ημέτερες τεχνολογίες. Συνήθως απαιτούνται μήνες προκειμένου οι εταιρείες ένδυσης να μεταφέρουν ένα νέο σχέδιο από την πασαρέλα στο κατάστημα. 

Εντούτοις, σήμερα η Alibaba διατείνεται πως είναι σε θέση να περιστείλει δραστικότατα τον χρόνο για να παραδοθεί η παραγγελία, σε ποσοστό 75%, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της. Κάτι τέτοιο θα ανταποκρινόταν στη διογκούμενη ζήτηση της Γενιάς Ζ των καταναλωτών, που επιδιώκουν τη στιγμιαία ικανοποίηση των αναγκών τους. Επί παραδείγματι, με την αρωγή της τεχνητής νοημοσύνης, οι σχεδιαστές θα μπορούσαν να εξετάσουν σε καθεστώς προσομοίωσης την αντοχή ενός ψηφιακού υφάσματος, όπως αποκαλείται, και αυτό να το διεκπεραιώσουν στην οθόνη του υπολογιστή τους προτού καν χρειαστεί να το βάψουν. Οι εργαζόμενοι στο Σούνσι διαθέτουν υψηλής τεχνολογίας βοηθούς, όπως μηχανές τεχνητής νοημοσύνης για το κόψιμο των υφασμάτων και συνδεδεμένες με το Διαδίκτυο ραπτομηχανές, οι οποίες τους συνδράμουν στο να τελειοποιήσουν το έργο τους. Αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθεί το βήμα αυτό, το αντικείμενο θα μεταφερθεί στον επόμενο σταθμό εργασίας μέσω ιμάντα μεταφοράς. Δεδομένου, δε, ότι η διεκπεραίωση γίνεται ψηφιακά, οι προϊστάμενοι του εργοστασίου δεν χρειάζεται να έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά ελέγχουν τη ροή μέσω υπολογιστή ή κινητού. Τέλος, όπως αναφέρει το Bloomberg, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας του Σούνσι, οι έμποροι, που τυπικά θέλουν τρεις μήνες για να έχουν έτοιμο το εμπόρευμα στη βιτρίνα, μπορούν να αποφασίσουν ποια είδη θέλουν και σε τι ποσότητα και να τα παραλάβουν εντός 15νθημέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή