Τα νέα lockdowns φέρνουν ύφεση 2,3% στην Ευρωζώνη

Τα νέα lockdowns φέρνουν ύφεση 2,3% στην Ευρωζώνη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θλιβερή και δυσοίωνη πρόβλεψη ότι επίκειται νέα ύφεση στην Ευρωζώνη κατατείνουν τώρα οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που βλέπουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να καταφεύγουν ξανά σε μερικό ή καθολικό lockdown. Από σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγαν οι Financial Times, προκύπτει πως οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 2,3%, συνεπεία των νέων περιοριστικών μέτρων, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη στιγμή που οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ανακοίνωσαν νέα αναστολή της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ακολούθησε ομοβροντία επί τα χείρω αναθεώρησης των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη. Ανάμεσα σε 18 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη σχετική δημοσκόπηση των FT, όλοι πλην ενός θεώρησαν βέβαιο ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς νέα ύφεση. Πρόκειται για οικονομολόγους που πριν από την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων προεξοφλούσαν ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ανάμεσά τους ο Κρίστιαν Κέλερ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Barclays, που μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα τόνισε ότι η εικόνα της μεταποίησης ήταν αρκετά καλή, αλλά προσέθεσε κατηγορηματικά πως «θα επηρεαστεί ο πολύ ευρύτερος τομέας των υπηρεσιών από τους νέους περιορισμούς, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την οικονομία της Ευρωζώνης ξανά σε αρνητικούς ρυθμούς».

Οπως τονίζει ο ίδιος, πάντως, στη βρετανική εφημερίδα, όσο μεγάλη κι αν είναι η αύξηση των κρουσμάτων, τα νέα περιοριστικά μέτρα δεν είναι τόσο δραστικά όσο εκείνα που ελήφθησαν την άνοιξη. Οι επιχειρήσεις, άλλωστε, είναι καλύτερα εξοπλισμένες τώρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ως εκ τούτου και οι οικονομολόγοι προβλέπουν πολύ ηπιότερη ύφεση σε σύγκριση με αυτήν που γνώρισε η Ευρωζώνη εξαιτίας του πρώτου lockdown την άνοιξη. Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του έτους, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15%.

Σύμφωνα με την Καταρίνα Ούτερμελ, οικονομολόγο της Allianz, οι επιχειρήσεις «έχουν αποκτήσει κάποια εμπειρία στη διαχείριση των σκληρών περιοριστικών μέτρων». Εξάλλου, η εφοδιαστική αλυσίδα του μεταποιητικού τομέα είναι λειτουργική και οι εξαγωγές ανακάμπτουν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel ότι τα σύνορα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης «θα παραμείνουν ανοικτά», μολονότι έχει επιβληθεί απαγόρευση των περιττών μετακινήσεων μεταξύ πόλεων όπως και η παραμονή τουριστών στα ξενοδοχεία.

Ο Αντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics, επισημαίνει επίσης ότι «σε ορισμένους τομείς δεν έχει επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα στα προ της κρίσης επίπεδα και επομένως δεν μπορεί να μειωθεί τόσο πολύ αυτή τη φορά». Στη Γαλλία, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, ανακοινώνοντας το νέο lockdown στο οποίο αναγκάζεται να καταφύγει η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, προέβλεψε παράλληλα πως η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 15%. Πρόκειται εν ολίγοις για το ήμισυ της συρρίκνωσης που γνώρισε η γαλλική οικονομία την άνοιξη, όταν ανέστειλε για πρώτη φορά την οικονομική δραστηριότητα. Πιο αισιόδοξος ο Ζιλ Μεκ, οικονομολόγος της Axa, που προέβλεψε πως αν το νέο lockdown διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου «και χαλαρώσει κάπως το χρονικό διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων», τότε το γαλλικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 7,4%. Παράλληλα, όμως, η χειμερινή περίοδος δεν εμπνέει αισιοδοξία για τη χρονική διάρκεια που θα έχει το νέο lockdown. Οπως τονίζει η Λένα Κομίλεβα, οικονομολόγος της G+Economics, «ίσως αργήσει περισσότερο η ανάκληση των μέτρων μέσα στη μακρά χειμερινή περίοδο της γρίπης», που σημαίνει πως θα πληγεί η κατανάλωση ακόμη κι αν τονωθεί κάπως τη σύντομη περίοδο των Χριστουγέννων.

Εξίσου απαισιόδοξος και ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING, που τονίζει πως η απαισιοδοξία των καταναλωτών ότι μπορεί να υπάρξουν και νέα lockdowns στο μέλλον ενδεχομένως θα επηρεάσει τη συμπεριφορά τους. Ο ίδιος προβλέπει πως «ο κόσμος θα προτιμήσει να αποταμιεύσει προληπτικά πολύ περισσότερο, καθώς εκτιμά ότι και το επόμενο έτος θα υπάρξουν νέα lockdowns, ακόμα και όταν θα έχουν αρθεί τα μέτρα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή