Election Day: Πώς επηρεάζονται τα ελληνικά ομόλογα

Election Day: Πώς επηρεάζονται τα ελληνικά ομόλογα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ράλι καταγράφουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, τα οποία παραμένουν ελκυστικά στους επενδυτές, παρά την ευρύτερη επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές εν όψει του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή (14.40), η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 6,5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,873%, προσεγγίζοντας εκ νέου το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (0,76%).

Άλλωστε, από την αρχή του έτους και χάρη στο κορωνο-πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχουν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 23%, βελτιώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας.

Εξίσου θετικό είναι το κλίμα και στην αγορά των 5ετών κρατικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις καταγράφουν πτώση κατά 5,5 μονάδες βάσης και ανέρχονται στο 0,161%, επίσης πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,142%. Μάλιστα, η βελτίωση από τις αρχές του έτους εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 50%.

Την ίδια ώρα, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 149,7 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας αυξάνεται κατά 1,5 μονάδα βάσης στο -0,623. 

Επιφυλακτικότητα στην Ευρωζώνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης δεν είναι το καλύτερο δυνατό τις τελευταίες ημέρες, κάτι το οποίο οφείλεται στην αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών, καθώς και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ενδεικτικά, πέραν του γερμανικού ομολόγου, αύξηση σημειώνουν οι αποδόσεις και των 10ετών ομολόγων σε Αυστρία (1,1 μονάδα βάσης), Ηνωμένο Βασιλείο (2,2 μονάδες βάσης) και Γαλλία (0,5 μονάδα βάσης), 

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκού χρέους εξακολουθεί ανταλλάσσεται με αρνητικά επιτόκια στη δευτερογενή αγορά, χάρη στις αθρόες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. 

Πιέσεις στο αμερικανικό ομόλογο

Στο μεταξύ, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει αύξηση κατά 2,3 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,871%, εξέλιξη η οποία αντανακλά την αβεβαιότητα για την έκβαση της προεδρικής μάχης μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν. 

Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, με τις ημερήσιες μολύνσεις να εκτινάσσονται σε πάνω από 84.000 τη Δευτέρα. Ήδη άλλωστε, ο φόβος για ένα νέο lockdown αρχίζει να πλανάται πάνω από την εύθραυστη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή