Οι αμερικανικές εκλογές δίνουν «καύσιμα» στο ράλι της Wall Street

Οι αμερικανικές εκλογές δίνουν «καύσιμα» στο ράλι της Wall Street

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ράλι καταγράφουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν σ’ ένα καθαρό και άνευ αμφισβητήσεων και ενστάσεων εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα διαψεύσει κάθε σενάριο περί πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ.

Με εκατομμύρια Αμερικανούς να προσέρχονται στις κάλπες από τη 1.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η έκβαση της κάλπης δεν θα ελλοχεύει κινδύνους αποσταθεροποίησης και ότι η επόμενη ημερα θα βρει τις ΗΠΑ σ’ έναν σαφή και ξεκάθαρο δρόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δείκτης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εκκίνησαν σε θετικό έδαφος, με τον βιομηχανικό Dow Jones να ενισχύεται κατά 1,28% ή κατά 345 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 27.261 μονάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στο +0,97% και τις 3.342 μονάδες. Αντίθετα, μικρότερου εύρους είναι τα κέρδη του τεχνολογικού Nasdaq, ο οποίος σημειώνει άνοδο κατά 0,57% στις 11.019 μονάδες.

«Οι αγορές θέλουν σαφήνεια και η κύρια απειλή για τις μετοχές είναι η ανάδυση ενός αμφισβητούμενου αποτελέσματος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τομ Εσάι, αναλυτής της The Sevens Report.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επικρατήσει -εύκολα ή δύσκολα- του νυν προέδρου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τι ακριβώς έγινε στις προεδρικές εκλογές του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση.

«Ένας ξεκάθαρος νικητής, όποιος κι αν είναι αυτός, αποτελεί την καλύτερη εξέλιξη για τις αγορές» υπερθεματίζει ο Αρτ Χόγκαν, αναλυτής της National Securities. «Εάν σε μία ευβομάδα συνεχίσουμε να μιλάμε για τις εκλογές και για πιθανές προσφυγές στα δικαστήρια ή πιθανή επανακαταμέτρηση, τότε θα πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, η οποία με οδηγό τις αμερικανικές εκλογές καταγράφει κέρδη άνω του 1,50%. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,59% και τις 353 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να σκαρφαλώνει στο +1,65% και τον βρετανικό FTSE 100 στο +1,97%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή